Názor: Washington je největším rizikem americké ekonomiky

17. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Na poslední chvíli byl nalezen konsensus v Kongresu, takže bankrot federální vlády USA se ani tentokrát nekoná; avšak řada korporátních manažerů a ekonomů se přesto shoduje na jedné věci: Největším rizikem největší světové ekonomiky jsou její volení zástupci.

Rozpočtová a dluhová krize ani šestnáctidenní uzavření federálních institucí možná nevrátí ekonomiku do recese. Jenže politika ve Washigtonu prý podle některých ekonomů výrazně zpomalila ekonomický růst a udržuje zhruba dva miliony lidí v nezaměstnanosti. Jedním z důvodů jsou ostré výdajové škrty. Avšak krizový management ze strany administrativy může také způsobovat, že firmy váhají s investicemi, nákupy vybavení a najímáním pracovních sil, tvrdí někteří ekonomové.

Podle Marka Zandiho, hlavního ekonoma Moody's Analytics, je nejistota ve Washingtonu hlavním důvodem pomalého růstu ekonomiky. Kongres se nyní dohodl na navýšení dluhového stropu, avšak pouze do února příštího roku. Fakticky se hlavní spor opět pouze odložil a nijak nevyřešil. Za pár měsíců bude opět na stole.

"Máme krizi za krizí následovanou další krizí a to má na ekonomiku negativní dopad," říká Greg Valliere, analytik Potomac Research Group. Podle něj není možno v takovém prostředí dlouhodobě plánovat. A management korporací s ním souhlasí.

Ale ne všichni ekonomové souhlasí s tím, že politický cirkus ve Washingtonu významně poškozuje ekonomiku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7515

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2013