Glosa:

Dejte si rum!

26. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Krize v českém umění je prý vyvolána tím, že si tvůrci nenechají poradit skutečnými odborníky a místo sociálně angažovaných děl vyráběných a la these se pravičácky neuvědoměle nimrají v privátních nitrech. Český rasismus je vyvolán sociální situací, tvrdí sociolog, který musí nejlépe vědět, že v řadě zemí, kde je sociální situace nesrovnatelně horší, žádný rasismus v podstatě nezaznamenávají. A pak tu ovšem máme ještě empatické ženy vciťující se do neonacistů s vysvětlením, že ti dobří hoši měli údajně velice těžké dětství. Shrnuto a podtrženo: Ať se stane cokoliv, za vším vězí sociální otázka. Změňte mávnutím kouzelného proutku sociální situaci a vše se v dobré obrátí. A začněte u umělců. Neonacisté a rasisté totiž za své činy nemohou, avšak umělci, kteří soukromničí a nepomáhají osvíceným propagovat změnu sociální situace, jsou vinni a měli by býti vylikvidováni.

Tvrdošíjná jednorozměrnost, s níž se za vším reduktivně hledá vždy jedno a to samé, připomíná tradičního amerického manažera, který na každý nový problém zná jenom jedinou možnou odpověď: "Vyčleníme více peněz!"

Případně jistý typ štamgasta krčmy sedmé cenové skupiny udílejícího nejistým hlasem rady ostatním hostům. "Bolí vás hlava? Dejte si rum! Opustila vás žena? Dejte si rum! Jste v exekuci? Dejte si rum! Máte rakovinu? Dejte si rum!"

Češi prý podle výzkumu společnosti Focus, Marketing & Social Research chovají více než milion psů a jsou v tomto oboru suverénními evropskými rekordmany. Jen v samotné Praze je registrováno přes osmdesát tisíc těchto domácích čtvernožců. Vůbec nepochybuji, že i toto pozoruhodné národní specifikum je vyvoláno sociální situací.

Dejte si rum!

0
Vytisknout
8927

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2013