PORADENSKÁ STRÁNKA BRITSKÉ VLÁDY PRO OBČANY:

Mám potíže s placením účtů za energie. Existuje pro mě nějaká pomoc?

25. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Britské vládní informace. Zdroj v angličtině ZDE

Tyto informace platí pro Anglii, Wales a Skotsko.

Pokud jste pozadu s placením účtů za plyn či elektřiny, bezodkladně kontaktujte svého dodavatele.

Váš dodavatel energií má zákonnou povinnost vám nabídnout splácení vašeho dluhu v takových částkách, jaké si můžete dovolit. Váš dodavatel energií vám musí nabídnout takovou splátkovou metodu, která vám nejvíce vyhovuje, a musí vzít v úvahu, jak velké částky máte schopnost splácet.

Měli byste dostat možnost splácet svůj dluh v měsíčních splátkách. To se jmenuje splátkový kalendář. Pokud čelíte vypnutí energie, anebo jste nebyli schopni dodržet splátkový kalendář, váš dodavatel energií vám může nabídnout elektroměr či plynoměr na předplatné. Takový elektroměr či plynoměr vám umožní splácet pevné částky vašeho dluhu a zároveň platit předem za energie, které v současnosti používáte.

K dispozici je pro vás státní podpora, pokud splácíte dluh za energie a také další dluhy za domácnost. Podmínky této podpory jsou vysvětleny na stránkách British Gas Energy Trust a EDF Energy Trust.

Pokud máte nízký příjem, anebo jste považováni za zranitelné občany, máte zřejmě nárok na vrácení části poplatků za energie prostřednictvím Warm Home Discount Scheme.

Pokud jste žena, která dosáhla státního důchodového věku, anebo muž, který dosáhl státního důchodového věku pro ženu se stejným datem narození, jako jste vy, máte nárok na státní příspěvek na zimní vytápění, jehož účelem je vám pomoci s vašimi účty za energie. Tento státní příspěvek na zimní vytápění se nezdaňuje a vyplácí se každý rok. Můžete vydat tyto peníze na cokoliv - nemusíte jimi splácet účty za energie.

Pokud máte nízký příjem, budete mít zřejmě nárok na příspěvek pro chladné počasí, je to dotace pro vaše účty za energie v obdobích velmi chladného počasí.

Měli byste si také zkontrolovat, zda používáte energie nejefektivnějším způsobem. To vám pomůže snížit vaše účty za energie.

Home Heat Helpline nabízí poradenství ohledně energetické efektivity a nesplacených účtů za energie pro zákazníky s nízkými příjmy. Můžete kontaktovat Home Heat Helpline zadarmo na čísle 0800 33 66 99.

Měli byste si také ověřit, zda platíte za energie nejnižší možnou cenu. Není vyloučeno, že budete moci snížit své náklady na energie změnou dodavatele. Další informace o tom, jak to udělat, jsou ZDE

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7629

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2013