Globální oteplování:

Mezivládní panel pro klimatické změny vydává vážné varování

22. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Vědci vydávají tento týden dosud nejvážnější varování ohledně rostoucího nebezpečí způsobovaného globálním optelováním. Ve zprávě, kterou předají politikům ve Stockholmu v pondělí varují, že pálení fosilních paliv a likvidace lesů nyní vedla k oteplení celé Zeměkoule, včetně pevniny, oceánů i atmosféry.

Extremní počasí, včetně vlny veder a bouří, nyní postihují mnoho regionů. Led taje znepokojující rychlostí, stoupají hladiny moří a stoupá také kyselost oceánů, což znamená, že do konce jednadvacátého století zřejmě zmizí na celé planetě korálové útesy.

Lord Stern, britský ekonom a odborník na klimatické změny požaduje v neděli v britském týdeníku Observer, aby vlády přestaly váhat a začaly spolupracovat na vytváření nízkouhlíkové ekonomiky ve snaze zastavit globální oteplování. Vlády, píše Stern, se musejí rozhodnout, "jaký svět chtějí zanechat našim dětem a vnukům".

Pátá zpráva zabývající se fyzickou vědou podnebných změn Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) varuje, že lidstvo během nadcházejících desetiletí zvýší globální teplotu ve srovnání s předprůmyslovým věkem o více než 2 stupně Celsia. Tak radikální oteplování by mohlo vést k úniku velkého množství metanu z tající arktické tundry a led a sníh na pólech, který odráží sluneční záření zpět do vesmíru, by mohl zcela zmizet.

I když zpráva to explicitně nezmiňuje, za takové situace by se zřejmě planeta Země stala obětí nezastavitelného a zrychlujícího se globálního oteplování.

Toto dosud nejvážnější varování vědců přichází v době, kdy stále větší počet lidí pochybuje o tom, že ke globálnímu oteplování skutečně dochází. Například v Británii si to dnes myslí 19 procent lidí, v roce 2005 to bylo jen 5 procent lidí.

Vědci však v nové zprávě IPCC zdůrazňují, že si jsou stále více jisti, že globální oteplování je vážným nebezpečím pro budoucnost této planety.

Mnoho pozorovatelů se domnívá, že rozdíl mezi názorem obyvatelstva a vědeckou analýzou je důsledkem propagandy popíračů globálního oteplování, kteří jsou otevřeně proti nutnosti změny životního stylu, která bude v blízké budoucnosti nutná.

"Dochází k pokusů některeých politiků a lobbistů mást veřejnost ohledně vědeckých důkazů týkajících se globálního oteplování," varoval Stern.

"Avšak veřejnost by měla být na pozoru před těmi, kteří tvrdí s jistotou, že pokud se nepokusíme zvládnout globální oteplování, nebude to pro planetu Zemi nebezpečné. Nejenže popírají 200 let silných důkazů, a drtivou měrou převažující názory vědeckých akademií z celého světa a 95 procent vědeckých publikací na toto téma, ale často jednají na základě soukromých zájmů či prosazují rigidní ideologie."

Podle nové zprávy lidstvo za posledních 250 let vypustilo spalováním fosilních paliv do ovzduší asi půl bilionu tun uhlíku, což způsobilo, že koncentrace kysličníku uhličitého v atmosféře stoupla o 40 procent. Pokud nedojde k radikální změně, svět v nadcházejících desetiletích vypustí do ovzduší dalšího asi půl bilionu tun uhlíku, což by vyvolalo podstatný vzrůst globálních teplot.

Někteří vědci navrhují různé geoinženýrské projekty, například vypouštění částic do atmosféry, které by odrážely sluneční záření zpět do vesmíru anebo extrakci kysličníku uhličitého z atmosféry a jeho ukládání v dolech či v bývalých ložiscích ropy.

Obojí návrhy vědci v nové zprávě odmítají: atmosferické aerosoly by mohly vážně ohrozit systémy globálního počasí a velmi málo informací je k dispozici o efektivitě extrakce kysličníku uhličitého či o jeho ukládání pod zem. "Musíme se zbavit své závislosti na ropě a na uhlí," řekl jeden z autorů zprávy. "Jde jen o to."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11110

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2013