USA předem odmítají nálezy inspektorů OSN v Sýrii

6. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Zatímco Kongres debatuje o rezoluci autorizující použití síly v Sýrii, inspekce OSN na místě údajného útoku Washington odkázal do funkce jakési okrajové poznámky k tématu. Obamova administrativa tvrdí, že na nálezu expertů - očekávaném za méně než dva týdny - už nezáleží, a cituje své vlastní zprávy, podle nichž za útok na předměstí Damašku je zodpovědná syrská vláda. Pouze několik zákonodárců předložilo administrativě požadavek, aby počkala s rozhodnutím na výsledek inspekcí.

Zbraňoví experti však tvrdí, že takové tvrzení pomíjí fundamentálně důležitý fakt spojený s inspekčním procesem OSN: Jde o analýzu prováděnou přímo v místě útoku, která může potvrdit klíčové forenzní detaily ohledně útoku, posílit argumenty proti syrské vládě a pomoci získat mezinárodní podporu. Také švédský premiér a generální tajemník OSN vyzvali USA, aby inspektorům poskytly čas.

Obamova administrativa tato výzvy odmítá a říká, že experti OSN nemají zjišťovat, kdo údajný útok spáchal. Podle Američanů měli jen zjistit, zda došlo k použití chemických zbraní - a tuto otázku už údajně zodpověděly jejich zpravodajské služby.

Spojené státy patřily dlouho k největším příznivcům inspekcí OSN. Ale tato podpora se vytrácí, jakmile inspekce překážejí sledování jejich vojenských cílů.

USA využily svého vlivu k tomu, aby prosadily navýšení pravomocí inspektorů v Sýrii. Několik hodin po oznámení údajného útoku v Gútě američtí diplomaté v New Yorku předložili požadavek, aby Sýrie umožnila inspektorům přístup na místo údajného útoku. Necelý týden poté Obamova administrativa vyzvala inspekční tým, aby Sýrii opustil. Odůvodnila to tím, že Sýrie oblast útoku údajně ostřelovala a zhoršená bezpečnost a údajně znehodnocené důkazy inspekční proces znevěrohodňují.

Bývalí američtí inspektoři a inspektoři OSN však tvrdí, že je vysoce nepravděpodobné, aby Sýrie kompletně zničila důkazy o chemickém útoku. Mnoho z nich říká, že americký argument je nepřesvědčivý a důkazy o útoku lze získat ještě celé roky poté, co byl proveden.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9457

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2013