Před summitem v Petěrburgu: Papež František vyzývá k mírovému řešení konfliktu v Sýrii

5. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před summitem skupiny G20 v Petěrburgu napsal papež František, který se o víkendu bude modlit za mír v Sýrii a rozjíždí diplomatickou iniciativu zaměřenou k tomuto cíli, osobní dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Mimo jiné v něm uvádí:

"Lídři G20 nemohou zůstat lhostejní k dramatické situaci milovaného syrského lidu, která trvá příliš dlouho, a dokonce existuje riziko, že přinese větší utrpení hořce zkoušenému regionu, který potřebuje mír. Přítomným lídrům, jednomu každému z nich, adresuji upřímnou výzvu, aby pomohli najít cestu k překonání konfliktních pozic a odložení marné snahy o vojenské řešení. Spíše ať je tu obnovený závazek hledat s odvahou a odhodláním mírové řešení cestou dialogu a jednání [zainteresovaných] stran, jednomyslně podporované mezinárodním společenstvím."

Diplomatická situace před summitem není dobrá. Ruský prezident na zasedání své lidskoprávní rady obvinil amerického ministra zahraničí Johna Kerryho ze lži. Kerry podle něj "nemluví pravdu a ví že nemluví pravdu" ohledně postavení al-Kajdy v rámci syrské opozice. Analýza agentury Reuters skutečně upozorňuje, že Kerryho popis syrské opozice je nekonzistentní s dostupnými americkými i evropskými zpravodajskými informacemi i se zprávami nevládních organizací. Tyto zdroje uvádějí, že ačkoliv islamisté netvoří nejpočetnější část povstalců, jsou nejlépe vyzbrojení, organizovaní a vycvičení a jejich vliv roste.

Roxanne Roberts a Amy Argetsinger mezitím v listu Washington Post upozorňují, že Kerryho tvář teď postrádá jakoukoliv mimiku a za jedno z možných vysvětlení označují botoxové injekce.

Návrh rezoluce projednávaný v zahraničním výboru Senátu (pdf) autorizuje použití síly v Sýrii a v odstavci 2(a) namísto chemických zbraní hovoří o "zbraních hromadného ničení". Tyto zbraně přitom nejsou v textu nikde definovány.

Ve 3. oddíle je obsažena tato nejednoznačná fráze: "The authority granted in section 2 does not authorize the use of the United States Armed Forces on the ground in Syria for the purpose of combat operations." ("Pravomoc přiznaná v oddíle 2 nepovoluje použití ozbrojených sil Spojených států na zemi v Sýrii za účelem bojových operací.")

Kerryho podřeknutí ohledně možnosti pozemní intervence tak nachází částečnou oporu v dokumentu právě projednávaném Senátem.

Je těžké říci, co může v takové situaci nadcházející summit v Petěrburgu vlastně vyřešit. Válečné bubny duní a hlasy vyzývající k míru a dodržování mezinárodního práva zatím dopadají do zcela hluchých uší.

Jakže to říkal Stalin? "Papež? Kolik má vlastně divizí?"

0
Vytisknout
6909

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2013