Syrský ministr zahraničí odmítl americké obvinění, že syrská vláda použila chemických zbraní

27. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

  • Walid Muallem, syrský ministr zahraničních věcí, odmítl "naprosto a kompletně" tvrzení, že syrská vláda použila chemických zbraní. Vyzval Američany, aby zveřejnili důkazy, ospravedlňující jejich tvrzení, že byla za útok chemickými zbraněmi odpovědná syrská vláda. Odmítl tvrzení, že syrská vláda blokovala práci zbrojních inspektorů OSN. Obvinil Američany z porušování mezinárodního práva. Tvrdil, že americký útok na Sýrii bude ku prospěchu Izraele a Fronty al-Nusra, džihádské opoziční organizace. Uvedl, že se Sýrie bude "všemi prostředky" hájit proti americkému útoku.
  • Spojené státy získaly od Arabské ligy souhlas s útokem na Sýrii. Tato dvaadvacetičlenná organizace vydala v Káhiře prohlášení, podle něhož "syrská vláda spáchala útok chemickými zbraněmi a Arabská liga pužaduje, aby všichni pachatelé tohoto odporného zločinu byli vydáni k mezinárodnímu soudu."
  • Americký ministr obrany Chuck Hagel se vyjádřil, že Spojené státy jsou zcela připraveny na Sýrii zaútočit, ale že konečně rozhodnutí nebylo přijato. Spojené státy chtějí jednat "v souladu s mezinárodním společenstvím" a "v rámci mezinárodního práva". Dodal, že většina zemí na světě souhlasí, že útok chemickými zbraněmi spáchala syrská vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7362

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2013