21.srpen 1968

21. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

toto datum si budu jistě pamatovat velmi dobře. Byl jsem v té době na vojně u motostřeleckého pluku v Chebu a měl jsem to potěšení nejen být v zákopech s ostře nabitým samopalem v postavení proti vojákům bývalé NDR, ale také sledován jejich ostražitým pohledem jsem docházel jako písař do hlavních kasáren, kde zbyl celkem velmi malý odřad. Díky statečnému veliteli pluku podplukovníku Kolodějovi jsme byli v plné bojové pohotovosti mimo kasárna, včetně všech náležitostí a připraveni na vše, včetně toho, že armáda z plukovního vysílače organizovala vysílání "Radio Cheb", píše Michal Horák.

Nu a pak to odeznělo, podplukovník Koloděj a řada dalších byli odejiti a vše se postupně vrátilo do "normálu". Pocity z toho, že se zbraní v ruce byl člověk připraven bránit svou vlast mě provázejí celý život a jsem na to hrdý.

Nicméně, jako tradičně již Československo zůstalo bez podpory. V roce 1938 měli asi podobné pocity i vojáci tehdejší armády a rok 1939 byl fašistickým hřebem do naší svobody. Zatlučen byl za významného souhlasu našich spojenců, kteří nás v Mnichově zradili.

V roce 1968 s výjimkou halasných řečí západ, který nás díky Postupimské dohodě obrazně řečeno hodil přes palubu také nic neudělal přesto, že alespoň USA předem věděli co se chystá, jak se později ukázalo.

Datum 21.08.1968 je pro nás právě tak závažné jako 15.březen 1939 s jeho předehrou v roce 1938. Můžeme to být jedině my sami, kdo si uhájíme svobodu v tom nejvlastnějším slova smyslu. Neudělá to za nás žádný pakt, žádné spojenecké smlouvy a žádné spoléhání se na světové veřejné mínění. Udělá to prostřednictvím parlamentu a vlády lid této země svojí vůlí po svobodě!!To je pro mne prvním poučením.

Druhým poučením je pro mne rozčarování z toho, jak se s tímto datem a s ním spojenými událostmi zachází. Místo aby bylo pro nás mementem, jedním z významných a poučných okamžiků našich dějin počínaje počátkem našeho státu, stává se v mnoha případech hnusným propagandistickým trikem některých politiků, kteří měli dost času na to aby prokázali svojí neschopnost. Strašit lidi naší vlasti kritickým nebezpečím levice v současné politické situaci a spojovat to dokonce s 21.srpnem 1968 je něco neuvěřitelně pokryteckého. Vždyť ta současná nejsilnější a regulérní politická strana ČSSD v období srpna 1968 nexistovala a její existence byla ukončena vlastně anexí komunistickou stranou po roce 1948 a řada sociálních demokratů to pěkně schytala!

Jak může někdo, kdo politicky v podstatě zkrachoval pošpinit památku a odkaz 21.08.1968 tím, že řekne o zhruba 30% voličů v naší zemi, kteří podporují tuto stranu, občanů této země z nichž mnozí podobně jako já srpen 1968 natvrdo zažili, že podporují a nebo mohou podporovat to, co se zde dělo po 21.08.1968. Ten kdo takto blábolí svými výroky svědčí o tom, že je fanaticky svázán s mocí, kterou ztratil a neměl by skutečné pravici škodit tím, že v ní bude zůstávat a dokonce usilovat o nějaké funkce. Přeji si, aby v této zemi levice konstruktivně spolupracovala s pravicí a naopak v rámci svých programů. Přeji si aby tyto obě politické formace plně respektovaly správu a stabilní správní aparát této země, včetně zákonů a ústavy. Ale v žádném případě si nepřeji, aby jakákoliv politická formace využivala historických a mnohdy velmi smutných skutečností k nečestnému budování své pozice pro budoucnost!! Pro úplnost dodávám, že rok 1968 byl důsledkem liberální politiky určité části lev ice, důsledkem pro Československo ve finále nešťastným a v žádném případě to nebyl počin pravice, protože ta v té době neexistovala!

Skládám hold takovým lidem, jako bylo velení motostřeleckého pluku v Chebu na čele s podplukovníkem Kolodějem a všem vojákům, kteří tam sloužili v té době, že provedli všechno nezbytné k tomu, aby bránili svojí vlast počínaje 21.08.1968.......

Michal Horák, tehdy plukovní písař 65.motostřeleckého pluku v Chebu

0
Vytisknout
7758

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2013