Liberálnědemokratický náměstek britského premiéra schválil rozhodnutí vlády požádat Guardian, ať zlikviduje Snowdenovu dokumentaci

21. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Nick Clegg, liberálnědemokratický náměstek britského premiéra potvrdil, že i on schválil rozhodnutí vlády přimět Guardian, aby zlikvidoval Snowdenovu dokumentaci. Prý proto, že by Británie "čelila vážné hrozbě bezpečnosti státu", kdyby se tato dokumentace dostala do "nesprávných rukou".

Keith Vaz, labouristický předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra, konstatoval, že premiér Cameron se musí k věci veřejně vyjádřit, až příští měsíc skončí parlamentní prázdniny. Uvedl: "Akce tajemníka vlády Jeremy Heywooda [nařídit Guardianu, aby zlikvidoval Snowdenovu dokumentaci] byla bezprecedentní a dokazuje, že tato záležitost dospěla až do nejvyšších vládních kruhů. I když mě to nesmírně překvapuje, vysvětluje to, proč Downing Street, Bílý dům a britská ministryně vnitra byly předem informovány o zadržení Davida Mirandy. Až do nynějška bagatelizovala britská vláda svůj zájem o tyto záležitosti, ale je jasné, že přitom zaujala aktivní postoj nejen v tom, že usilovala o zničení dokumentace, ale i ohledně těch novinářů, kteří o Snowdenovi psali. Až se vrátí, premiér bude muset učinit prohlášení v parlamentu. Musíme znát všechna fakta."

Mluvčí náměstka premiéra Clegga uvedl, že vládní tajemník Heywood jednal na základě rozhodnutí premiéra i jeho náměstka: "Rozumíme znepokojení ohledně nedávných událostí, zejména ohledně otázek svobody tisku a občanských svobod. Nezávislý hodnotitel zákonů o terorismu už nyní zkoumá okolnosti kolem zadržení Davida Mirandy a počkáme na jeho zjištění. Co se týče konkrétní otázky dokumentace, kterou vlastní Guardian, náměstek premiéra dospěl k názoru, že je rozumné, aby vládní tajemník Heywood požadoval od Guardianu zničení dat, která by mohla ohrozit bezpečnost státu, pokud by padla do špatných rukou. Pan náměstek premiéra dospěl k názoru, že je toto lepší přístup než právní kroky. Chtěl ochránit publikační svobodu deníku Guardian, ale zároveň podniknout nutné kroky na ochranu bezpečnosti. Souhlasil pod podmínkou, že zničení dokumentace neohrozí možnosti Guardianu dál k věci publikovat články, ale pomůže jako preventivní opatření na ochranu životů a bezpečnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4349

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2013