O cestách českých politiků do zahraničí

21. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

Europoslanec Falbr (ČSSD) v interview pro Českou televizi tuto moji obavu potvrdil, když charakterizoval například konkrétní situaci bývalého premiéra P. Nečase při jednáních Evropské rady následně: "Nečas na summitech bloudí a nikdo se s ním nebaví, o čem taky, když tam jen vyhrožuje právem veta." - opravdu skvěle odvedená práce pro občany ČR v EU.

Veronika Sušová-Salminen, Ohlédnutí za nečasem evropské politiky

Už jsme v Britských listech psali o informacích z Úřadu vlády, že když byl českým premiérem Petr Nečas, absolutně ignoroval žádosti zahraničních médií o rozhovory. Vůbec ho to nezajímalo, což je opravdu pozoruhodné, neboť západní politik by se rozhovorem v americké televizi vytahoval před domácími voliči, že ho americká média považují za "mezinárodně vlivnou osobnost". Ne tak Nečas. Za jeho vlády se žádosti o rozhovor od amerických televizí ignorovaly.

V této souvislosti bych se chtěl čtenářům Britských listů svěřit s tím, co mi řekl o návštěvách českých politiků na Západě jeden diplomat, dlouhodobě ve vysoké české diplomataické funkci v zahraničí:

"Když přijede na oficiální delegaci český poslanec nebo politik, je nadšen, že ho ve zdejší západní zemi přijmou ve své kanceláři zdejší vládní kolegové jeho ranku. Obrovsky mu stoupne sebevědomí, protože západní politik s ním hovoří o důvěrných informacích a bez problémů je s ním sdílí. Český politik tak nabude dojmu, že se mu podařilo navázat se západním politikem výjimečný, osobní přátelský vztah, protože jinak by mu přece západní politik nesděloval tajné informace. Z návštěvy český politik odejde s euforickým pocitem, že má nyní v západní zemi spojence a blízkého přítele.

Český politik absolutně netuší, že způsob, jímž se vůči němu západní politik během jeho návštěvy chová, je pouhá rutinní profesionalita. Západního politika návštěva z České republiky vůbec nezajímá, jen se k ní prostě během jejího pobytu chová profesionálně. Důkazem, že západního politika návštěva českého politika vůbec nezajímá, je to, že nikdy není žádný follow-up, západní politik nikdy nenavrhne českému politiku ještě další setkání a neprojeví vůbec žádný osobní zájem o postoje českého politika či o spolupráci s ním. Čeští politikové to však netuší a odjedou zpět do ČR plni dojmu, že udělali díru do světa na mezinárodním jevišti."

Moje otázka: "Tohle je přece velmi důležité? A, vážený pane, sdělujete tyto důležité věci českým politikům, kteří sem přijedou, aby nebyli obětí falešných iluzí?"

Odpověď vysokého českého diplomata na Západě: "Ne, to jim neříkáme."

0
Vytisknout
12087

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2013