Jak britská vláda brání slučování rodin

16. 8. 2013

čas čtení 2 minuty


Britská vláda nyní zakazuje britským občanům, kteří mají manžela či manželku ze zemí mimo Evropskou unii, aby se jejich partneři přistěhovali do Británie, pokud Brit v Británii nevydělává nejméně 18 600 liber ročně (47 000 Kč měsíčně). To je pro mnoho rodin nepřekonatelnou překážkou, protože po přistěhování se do Británie by normálně britský občan nové zaměstnání ve své rodné zemi teprve hledal.

Channel Four News sledovaly příběh Andyho Russella, učitele angličtiny v Číně, a otce dvou malých synů ve věku 4 a 6 let, jehož čínskou manželku britské vládní úřady celý rok nevpustily do Británie, dokud Andy Russell nezískal zaměstnání, v němž vydělává víc než oněch požadovaných 47 000 Kč měsíčně. Není třeba vysvětlovat, že pro oba malé chlapce byla roční izolace od matky katastrofou. "Ukradli naší rodině rok života," řekl otec.

S matkou děti komunikovaly pouze prostřednictvím Skypu, takže se z ní stala pro ně "počítačová maminka". Andy Russell je přesvědčen, že nové xenofobní imigrační předpisy britské vlády jsou chybné, nelidské a špatně promyšlené: "Máme přece podporovat a ochraňovat rodinu jako takovou, ne ji rozdělovat. O tomhle přece Anglie nikdy nebyla."

Jiným postiženým tímto kontroverzním zákonem je třiašedesátiletý Chris Reed, který pracuje 45 hodin týdně (stará se o přestárlé lidi), aby vydělal dost peněz na to, aby si do Británie směl přivézt svou keňskou manželku. Vydělává o 17 liber méně, než je požadovaná částka 18 600 liber ročně. Úřady mu proto nepovolí, aby přivezl manželku do země, přestože neplatí hypotéku a má dům zadarmo.

Při slyšení u imigračního tribunálu na ministerstvu vnitra mu státní úředníci navrhli, ať se za manželkou odstěhuje do Keni.

Chris Reed na to reagoval: "Byl jsem šokován, že někdo takhle vůbec může uvažovat. Že ode mně jako od britského občana vláda požaduje, abych přetrhal všechny své zdejší svazky a opustil své příbuzné jen proto, že jsem se zamiloval do někoho, kdo nepochází z EU."

0
Vytisknout
9061

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2013