Pořád bojujeme v minulých válkách

11. 8. 2013 / Josef Praks

čas čtení 2 minuty

Blížící se volby sleduji s mimořádně smíšenými pocity. Je jistě dobře, že volby (vůbec) budou. V demokracii nelze jinak řešit politickou krizi, než novým rozdáním karet. Leč může rozdáváním stále stejných karet vzniknout nová hra? Česko má velkou zkušenost v tom, že ve volbách se bojují minulé války. Bojuje se, aby se něco, někdo - nevrátilo, aby se zamezilo návratu: pravice, levice, řemdihu, Říma, sudlice (dle naturelu "kluka z plakátu").

Kdy budeme řešit problémy, jimž čelíme už teď a které na nás čekají za týden, rok, deset či padesát let?

>

Namátkou: tristní stav vzdělávání a školství obecně, řízení krajiny, hydrologie, rozpad odvětví průmyslu s vyšší přidanou hodnotou, trvalé omezování zdravotní péče, rozpad českého lázeňství pro české "křížkové" pacienty, rozval zemědělství, vznik celých rozsáhlých regionů, jimž hrozí ghettoizace velkých rozměrů.

(Zachytil jsem pošklebování tisku nad krachnuvším Detroitem, ale nadcházející krach Moravskoslezského kraje zasahující 2.5 milionu lidí nikomu za rozsáhlé analýzy a hlavně recepty "co s tím - jak z loje", nestojí...).

To, že tyto problémy nejsou napsány na billboardech a nekřičí na nás z palcových titulku tabloidů a oligarchy vlastněných "seriózních" novin neznamená, že neexistují, nebo - že na nás s plnou silou neudeří.

Co budeme dělat, až tato situace nastane?

Budeme plakat, že nás spojenci zradili, unie odkopla a v dalších volbách se vymezíme ... proti návratu těch, "co to způsobili"?

Hlasovat proti nestačí.

Jen odstranit a zabránit v návratu tomu, co bylo - nestačí.

Musíme vědět - čemu čelíme teď a jak se popereme s tím, co přichází. Koho - kým a proč nahrazujeme. A hlavně, jak budeme postupovat dál.

Osobně moc děkuji Britským listům, že jako jediné periodikum v ČR tyto otázky vytrvale klade a hledá na ně odpověď.

A co náš "národ"? "Národ" se baví a čte "hromy-třesky-plesky" s osudy nebohé nemocné osoby a vtipkuje:"Koho budeš volit?

To je jasné - komunisty. Jen ještě nevím, v které straně..."

Podle mě je pro nás vitálně nutné vystoupit ze zastydlé skořápky švejkování, staročeské pasivní rezistence a aktivizovat občanskou společnost. Vysvětlovat, apelovat, přesvědčovat. Jinak nemáme na žádné mapě místo.

0
12627

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2013