Britským politickým stranám ubývá členstvo: Nadchází hodina přímé demokracie?

9. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Veřejné rozčarování ze stávajícího britského politického (westminsterského) systému je nyní tak vážné, že počet členů Konzervativní strany poprvé v moderních dějinách klesl pod 100 000, ačkoliv kdysi dosahoval až 3 000 000. Dramatický úbytek, který odpovídá také vývoji v Labouristické a Liberálně demokratické straně, vyvolal varování, že politici musejí hledat radikálně nové způsoby komunikace s voliči, protože jinak se ve věku internetu stanou zbytečnými.

Varování vyslovil šéf Dolní sněmovny John Bercow, který podporuje fundamentální reformu parlamentu, aby byl obnoven kontakt s voliči.

Podle Bercowa staletí trvající "arogantní" kontrolu ministrů je třeba ukončit a sám parlament riskuje, že pokud nedokáže rychle reagovat na masové komunikační prostředky, stane se pro veřejnost irelevantním.

Štáb konzervativců čelí kritice zevnitř strany za to, že soustavně odmítá zveřejňovat čerstvé údaje o počtu členů. To vyvolává podezření, že dochází k dalšímu znepokojivému poklesu.

Douglas Carswell, poslanec prosazující fundamentální transformaci fungování strany, říká, že by ho nepřekvapilo, pokud by byl počet členů již nižší než 100 000. Paul Goodman, redaktor webu ConservativeHome, tvrdí, že jeho odhad se pohybuje mezi 100 000 - 130 000. Má se za to, že od okamžiku, kdy se David Cameron stal předsedou toryů, poklesl počet členů o polovinu.

Rozsah problémů podtrhuje pokles příjmů z členských příspěvků mezi lety 2010-2012.

Toryové budou mít problém najít dostatek aktivistů, kteří by vedli kampaň založenou na návštěvách domácností a roznášeli letáky během příštích voleb v obvodech klíčových pro volební vítězství v roce 2015. Najali Jima Messinu, manažera Obamovy kampaně, aby jim pomohl oslovit nerozhodnuté voliče přes sociální média.

V 50. letech minulého století byli platícími členy Konzervativní strany tři milony Britů a ještě v 80. letech jich byl více jak milion. Když se v roce 2005 dostal do čela strany David Cameron, měla 258 000 členů a pokles stále pokračuje. Mluvčí strany se k aktuálním údajům odmítá vyjadřovat.

Poslanec Goodman tvrdí: "Pokud strana údaje nepublikuje, určitě to znamená problém a jediným problémem může být klesající počet členů."

Podle konzervativních poslanců k nedávnému úbytku členstva přispěl vzestup euroskeptické a protiimigranské strany UKIP a antipatie jejich strany ke sňatkům homosexuálů. Jejich strana stejně jako obě další tradiční parlamentní strany čelí demografickému problému, staří příznivci vymírají rychleji, než přicházejí noví.

Podle poslance Carswella vzestup sociálních médií "klade před politické strany existenciální otázky", protože ty se řídí podle sto let starého modelu. Zastává názor, že pokles zájmu o politiku je mýtus, pouze zastaraly formy, v nichž je tradičně politika provozována.

Carswell vyzývá k úsilí o získání registrovaných příznivců a internetových členů, kteří by mohli mluvit do voleb klíčových funkcionářů strany a do její politiky.

Počet členů opoziční levicové Labouristické strany dosáhl maxima počátkem 50. let, zhruba ve stejné době, jako u konzervativců. Ve volbách v roce 1951 bylo téměř 97% hlasů odevzdáno pro kandidáty těchto dvou velkých stran.

Dnes má Labour Party méně než 200 000 členů, i když existují náznaky, že za předsednictví Eda Milibanda došlo k nárůstu. Avšak pokud Miliband podle svého plánu reformuje ve straně vliv odborů, mohlo by to počet členů navýšit řádově o desítky procent.

Ultrapravicová UKIP tvrdí, že počet jejích členů přesahuje 30 000, zatímco vloni to bylo 19 000.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7313

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2013