Nově zvolený íránský prezident požaduje umírněnost a respekt

5. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Nový íránský prezident Hassan Rouhani pronesl inaugurační řeč, v níž hovořil o potřebě transparentnosti, rovných práv pro ženy a o potřebě dialogu namísto sankcí.

Naléhal ale také, že ti v zahraničí, kdo chtějí vyvolat od jeho země "správnou reakci", musejí používat "jazyka respektu" a nikoliv sankcí. Ve svém projevu v íránském parlamentě zdůraznil, že občané hlasovali pro umírněnost a že jeho vláda "naděje a moudrosti" bude bojovat proti chudobě, korupci a diskriminaci.

"Lidé chtějí změnu," řekl nový prezident, který se charakterizoval jako představitel veškerého íránského lidu, nejen těch, kdo pro něho ve volbách hlasovali. "Lidé chtě+jí žít líp, mít důstojnost a stabilní život. Chtějí také znovu získat postavení mezi ostatními národy, jaké si zaslouží."

Přislíbil také, že bude podporovat práva žen a rovnost pro ženy ve společnosti, navzdory tomu, že navrhl vládu skládající se jen z mužů. Rouhani řekl, že Íránci usilují o "mír" a "stabilitu" ve svém regionu a po celém světě a dodal, že se Teherán staví proti "zahraniční intervenci" v jakékoliv zemi.

"Jediným možným způsobem, jak jednat s Íránem, je dialog na základě rovnosti, vytváření vzájemné důvěry a vzájemného respektu, zároveň je nutno omezit antagonismus a agresi," řekl Rouhani a dodal: "Transparentnost je klíčem k vytváření důvěry, ale nemůže být jednostranná."

Poslanci jásali, když zdlraznil: "Chcete-li správnou reakci, nemluvte s Íránem jazykem sankcí, mluvte jazykem respektu."

Bílý dům okamžitě nabídl Rouhanimu smír a konstatoval, že Teherán najde ve Spojených státech "ochotného partnera", pokud by s nimi chtěl vyjednávat. Bílý dům také poblahopřál Íráncům, že během íránských voleb "prosadili svůj hlas".

Navzdory pozitivním signálům z obou stran schválila americká Sněmovna reprezentantů minulý týden drtivou většinou další zákon o sankcích proti Íránu. Írán také pozval na prezidentskou inauguraci vysoké britské činitele, ti to však odmítli, nicméně britský ministr zahraničí Hague se minulý týden spojit s íránským ministrem zahraničí a sdělil mu, že je ochoten se s ním sejít během zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku v září.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7490

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2013