Britský náměstek ministra vnitra:

Policejní razie v londýnských ulicích "nejsou rasistické"

3. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Náměstek britského ministra vnitra pro otázky imigrace Mark Harper se hájil v médiích proti kritice, týkající se policejních razií v ulicích Londýna, jejichž cílem je "odhalit ilegální přistěhovalce", Podle Harpera prý razie "nejsou rasistické". Vládní britská Komise pro rovnost a lidská práva však zahájila vyšetřování těchto razií a Doreen Lawrencová, aktivistka proti rasismu, také veřejně poukázala na to, že se policie zaměřuje při raziích na barevné lidi. Bude to kritizovat v Horní sněmovně.

Harper uvedl, že výběr londýnských stanic metra pro policejní razie proti imigrantům je "založen na výzvědných informacích" a že se policie zaměřuje na své oběti "podle jejich chování", nikoliv podle jejich vzhledu.

Podle předpisů britského imigračního úřadu mají policisté právo perlustrovat lidi na ulicích, pokud usoudí, že se "chovají podezřele: vyhýbají se pohledu policisty, náhle zrychlí krok či změní směr chůze a snaží se vyhýbat konfrontaci s někým, kdo by pro ně mohl být hrozbou".

Labouristický stínový ministr vnitra Chris Bryant řekl v rozhlase BBC, že razie proti údajným imigrantům v londýnských ulicích "vyvolala morální paniku". "Jestliže policie prostě v určitých částech země na ulicích perlustruje každého nebělocha, je to totálně nepřijatelné," zdůraznil.

Britské ministerstvo vnitra ve čtvrtek zatklo při raziích 140 osob, které podezřívá z toho, že jsou to "ilegální imigranti". Ministerstvo vnitra se pak těmito "výsledky" kontroverzně vychloubalo na twitteru. Uživatelé Twitteru to odsoudili jako "dystopické chování".

Britská vládní Komise pro rovnost a lidská práva také vyšetřuje kontroverzní protiimigrační mobilní billboardy, které projíždějí barevnými čtvrtěmi Londýna. Na nich jsou nápisy "Odcestujte domů, nebo budete zatčeni."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7149

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013