Německý exkancléř Kohl měl v plánu "zbavit se poloviny Turků"

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Dosud nezveřejněné záznamy z uzavřených jednání mezi bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou a bývalým spolkovým kancléřem Helmuthem Kohlem ukazují, že Kohl měl veliké obavy z tureckých přistěhovalců a měl také v plánu se drastickým způsobem poloviny z nich zbavit během pouhých čtyř let. Informuje o tom mezinárodní vydání listu Spiegel.

K jednání došlo 28. října 1982 v Bonnu a Kohl se na něm podle odtajněného spisu označeného PREM 19/1036 Thatcherové se svým plánem svěřil - a dodal, že plán zatím nemůže zveřejnit. Podle Kohlova vyjádření Německo nedokáže tolik Turků asimilovat a měl jich v úmyslu statisíce vyhodit ze země. Z dnešního pohledu německého občana vypadají tyto názory dosti ultrapravicově.

Podle Kohla "nejsou problémy s Portugalci, Italy, ani lidmi z jihovýchodní Asie, ani s Němci z východu. Avšak Turci z Anatolie prý mají velmi svébytnou kulturu a takové věci jako nucená manželství a ilegální práce jsou pro Němce nepřijatelné. Proto by každý druhý měl odjet a ti kdo zůstanou absolvovat zvláštní školení a naučit se německy.

Nepříliš vstřícný postoj Němců vůči Turkům se později během 90. let změnil. Svou roli v tom sehrály jednak akce extrémistů, díky nimž se veřejnost o tureckou menšinu začala zajímat, a také postupná integrace třetí generace přistěhovalců do německé společnosti.

Sám Kohl nakonec v roce 2000 letěl do Istanbulu na svatbu svého syna s tureckou bankéřkou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8383

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013