Afghánistán: Největší zahraniční investice v ohrožení

1. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Největší zahraniční investicí v dějinách Afghánistánu měly být těžařské aktivity čínské státní firmy China Metallurgical Group Corporation (MCC) v provincii Lógar, kde se nacházejí největší známé nedotčené zásoby měděné rudy. V roce 2007 MCC získala těžební práva v dole Mes Ajnak výměnou za 3,5 miliardy dolarů a příslib rozvinutí místní infrastruktury. Číňané oceňují zásoby na 10 miliard dolarů. Jenže to vypadá, že projekt je víceméně mrtvý. Pokud Kábul smlouvu s Pekingem zruší, může to poškodit jeho image a odradit další investory. A každopádně už nikdy nemusí získat takové podmínky, na které v Mes Ajnaku přistoupili Číňané.

Za pět let od podepsání smlouvy nebyl vytěžen ani gram mědi a afghánský ministr dolů a ropy Wahídulláh Šahrání to vysvětluje bezpečnostní situací. Ale také zdůrazňuje, že v lokalitě se nachází 1 500 let starý buddhistický chrám, který nejdříve musejí zajistit archeologové. A MCC podle něj není příliš aktivní. Slíbená železnice, plynovod a elektrárna neexistuje.

Afghánci naznačují, že uvažují o přehodnocení smlouvy, ale stejně tak i Číňané, kterým stávající stav věcí nevyhovuje, smlouvu už nepovažují za výhodnou a otázku buddhistického chrámu používají k získání času pro další jednání. A mezitím se o svůj podíl hlásí Talibán, což je pro Peking nepřijatelné.

Wang Lien, profesor Školy mezinárodních studií při Pekingské univerzitě, považuje nedostatečnou bezpečnost a nadcházející odchod jednotek ISAF za hlavní důvody stagnace projektu. Není totiž zřejmé, kdo bude nakonec v Afghánistánu vládnout a jak se ke smlouvě postaví. Pokud se ale bezpečnostní situace stabilizuje, Čína podle něj své závazky splní, protože stabilní Afghánistán je i v jejím zájmu.

O těžbu v Mes Ajnaku se vážně zajímal také Kazachstán, ale odmítl budovat železnici. Stephen Carter z organizace Global Witness varuje, že pokud projekt zkrachuje, afghánská vláda by mohla být při dalším jednání s investory nejen v Lógaru v mnohem slabší pozici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7714

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2013