Islamističtí militanti opouštějí Pákistán. Míří do Sýrie

15. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Pákistánští islamisté, kteří ve své zemi donedávna bojovali proti menšinovým šíitům, stále častěji směřují do Sýrie, aby se zapojili do tamní občanské války na straně povstalců. Přispívají tak k posilování tábora islámských extrémistů a komplikují úsilí USA o poskytnutí pomoci povstalcům proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Mnozí z těchto lidí věří, že musejí pomoci sunnitské většině zbavit se alávitského režimu Bašára Asada, který je postaven na převládajícím postavení šíitské sekty. Mezitím už ale vypukly vzájemné boje mezi islamisty a sekulárnějšími částmi opozice, kterým se rostoucí vliv náboženských extrémistů nelíbí.

Většina zahraničních bojovníků pochází z arabských zemí, včetně militantů z irácké al-Kajdy na straně opozice a libanonského Hizballáhu na straně vlády. Militanti z Pákistánu teď přidávají do bublajícího kotle další ingredienci. Ačkoliv pákistánské ministerstvo vnitra zprávy popírá, tři představitelé místních bezpečnostních služeb s kontakty na pohraniční kmenové oblasti potvrzují odchod al-Kajdy, pákistánské odnože Talibánu a skupiny Laškare Džangvi.

Většina odchozích spadá do dvou hlavních kategorií. První jsou zahraniční bojovníci z Uzbekistánu, Turkmenistánu a zřejmě také z Blízkého východu, kteří nejprve přišli bojovat na afghánsko-pákistánské pomezí, ale nyní považují za naléhavější válku v Sýrii. Tato skupina podle informátora zevnitř pákistánského Talibanu zahrnuje operativce vycvičené al-Kajdou ve výrobě výbušných nástrah. Druhá kategorie je tvořena převážně pákistánskými členy Talibánu a Laškare Džangvi, kteří byli již v minulosti zatčeni a emigrují kvůli obavám ze zájmu pákistánských úřadů. Zhruba sedmdesátka z nich odešla do Sýrie během posledních dvou měsíců prostřednictvím společné sítě provozované Talibánem a Laškare Džangvi. Pocházejí z různých částí země, včetně provincií Balúčistán, Pandžáb, Paštunské provincie (Khyber Pakhtunkhwa) a z přístavu Karáčí na jihu. Dalších čtyřicet bude následovat v nejbližších dnech. Tito bojovníci se nepřipojí k islamistické frontě an-Nusra, ale budou operovat samostatně pod vlastními veliteli.

Jeden z nich, který se představuje jako Sulejman, vysvětluje, že jeho cílem je "eliminace" šíitů v Sýrii a že za to čeká od Boha "odměnu".

Militanti směřují do Sýrie různými cestami a někteří sebou berou rodiny, jež zanechávají v Súdánu. Nejvíce pozornosti budí trasa vedoucí s použitím rychlých motorových člunů z balúčistánského pobřeží do ománského Maskatu a odtud do Sýrie. Jiní vycestují letecky do různých zemí, včetně Súdánu, Spojených arabských emirátů a Bahrajnu.

Anonymní člen největší pákistánské islamistické strany Džamát al-Islámí prohlásil, že malý počet jejích členů také odjel bojovat do Sýrie, ne však prostřednictvím nějaké organizované sítě.

(Sunnité včetně principiálně nábožensky tolerantních súfíjů podle posledních dostupných údajů z roku 2006 tvořili v Sýrii až 74% všeho obyvatelstva, avšak zdaleka ne všichni z nich podporují povstalce. Obhájci režimu naopak tvrdí, že většina složená z umírněných sunnitů a příslušníků všech náboženských menšin stojí za Asadem. V podmínkách občanské války je sotva možné přesně zjistit, která strana má k pravdě blíže. - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7366

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2013