Syrská armáda zahájila ofenzívu na předměstí Damašku

14. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Jednotky syrského prezidenta Bašára Asada vedou palbu z tanků a děl na předměstí Damašku, odkud vytlačují povstalce. Ti se tam uchytili před několika měsíci a vedli odtud minimetnou palbu na střed metropole.

Armáda v posledních třech měsících získala iniciativu a obsazuje území ztracená při předchozích bojích. Na damašských jižních předměstích Džobar a Kabún se bojuje, podle vládních zdrojů je 60% Kabúnu pod kontrolou vládních jednotek a pokračuje postup na zbylém území. Informaci nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů, nicméně ministerstvo informací zorganizovalo pro novináře návštěvu právě obsazených oblastí.

Na místě byla zřejmá značná destrukce, zničeny jsou továrny na mramorové dlaždice. Reportéři se kvůli povstaleckým odstřelovačům museli pohybovat otvory proraženými ve zdech domů.

Džobar leží nedaleko silnice spojující Damašek s předměstím Východní Ghúta. Povstalci tuto silnici používali k přepravě zbraní a zásob do hlavního města. Velitel naznačuje, že postup armády bude pokračovat dál tímto směrem. Podle povstalců se jejich jednotky v dané oblasti přes několikatýdenní ostřelování drží.

Reportérům byl v Džobaru předveden bunkr obsazený o den dříve, kde se mělo skrývat třicet povstalců s velitelem. Na místě byly reaktivní protitankové granáty, minometné granáty, výbušná zařízení a údajné chemické zbraně s výrazným zápachem. Na zdech bylo graffiti se jmény dvou islamistických organizací, z nichž přinejmenším "Islámský stát Iráku a Levanty" je tvořen převážně zahraničními bojovníky.

Podle západních opozičních skupin byla v sobotu během bojů dvousetčlenná skupina civilistů uvězněna v kabúnské mešitě al-Umarí, nicméně během ústupu části bojujících jednotek dokázali uniknout. V neděli podle povstaleckých zdroků v Kabúnu zemřelo patnáct osob, z toho sedm povstalců.

Američtí představitelé pro New York Times potvrdili, že Izrael 5. července provedl nálet na moderní Rusekm dodané protilodní střely Jachont nedaleko přístavu Latakíja. Izrael se k této zprávě odmítá vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8049

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2013