Chcete vzbuzovat důvěru, ale vzbuzujete vztek a opovržení

Vytřete Milošovi zrak, rozpusťte sněmovnu

12. 7. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Českým internetem koluje údajný přepis o návštěvě tandemu ODS Němcová - Kuba u Miloše Zemana v Lánech. Bez ohledu na to, je-li to přepis autentický, nebo ne, vyplývá z něj to, co je zcela evidentní i bez záznamů pochybného původu: Miloš Zeman jasně deklaroval, že tato vláda nemá potřebnou legitimitu a nepochybně udělá vše, co bude v jeho silách, aby reinstalaci předchozí vlády v jakékoliv kosmeticky upravené alternativě zabránil.

Chápu, že lidé, kteří se živí tím, kolik dekagramů plevelných komentářů, analýz a prognóz vyvrhnou do mediálního prostoru, se snaží z této mocné žíly vytěžit maximum. Chápu, že politicky postižení poukazují na hrozbu poloprezidentských systémů, ústavních pučů a dalších dystopických scénářů, které je, politicky a zejména občansky odpovědné bytosti, budí ze sna. To všechno chápu. Něčemu ale nerozumím: jestliže je tu jasně daný postoj prezidenta, který odmítá jmenovat dalšího premiéra ODS, a jestliže je toto hrozbou našemu ústavnímu uspořádání, a jestliže zároveň opozice vyzývá k předčasným volbám, a konečně jestliže právě jmenovaná vláda tvrdí, že má dovést zemi k předčasným volbám, proč nelze dosáhnout jednoznačné dohody na rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb?

Vážení poslanci, jestliže jste skutečně přesvědčeni, že by zde mohlo dojít k porušování ústavy, vaší povinností je tomu zabránit, neboť právě na ústavu jste skládali svůj poslanecký slib. Nedokážu si proto představit žádný vyšší imperativ, který by měl zabránit konání, jež je vaší povinností, je ve vaší moci a jež ochrání naše demokratické uspořádání. Dohodněte se na rozpuštění sněmovny a uspořádání voleb v co nejkratším termínu a všechno zbytečné tlachání o záhubě, do které se řítíme, najednou utichne. Zavládne ústavní řád, zavládne demokracie. Museli byste přijít s nějakým vyšším principem a upřímně, pokud se nejedná o ohrožení života vás nebo vašich blízkých, těžko s něčím takovým přijdete.

Ukažte, že si uvědomujete alespoň minimální úroveň odpovědnosti, která z vašeho poslaneckého mandátu vyplývá. Minimální úroveň odpovědnosti zaručuje právě ten prostý poslanecký slib, který jste složili.

Pro všechny politické strany bez rozdílu nyní platí: pokud skutečně chcete znovuobnovit důvěru občanů v tento politický systém, o čemž v poslední době se starostlivým výrazem v obličeji mluvíte, není pro vás - svorně - jiná cesta, než předčasné volby. Zapomeňte na chvíli na vaše omezené algoritmy myšlení určované převážně předvolebními průzkumy a ukažte, že jste nepozbyli elementárního úsudku a cti a že jste skutečně schopni něco jako je "důvěru" vyvolat. U "běžného" občana vzbuzujete zejména vztek a u intelektuálů opovržení. Zcela zaslouženě.

0
Vytisknout
20538

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2013