Německo a Francie hněvivě obvinily Spojené státy ze špehování

1. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Vedoucí představitelé Německa a Francie hněvivě zaútočili na Spojené státy v souvislosti s obviněními, že špehují rozsáhlým způsobem své evropské spojence. Daly najevo, že ambiciozní rozhovory o plánované obchodní dohodě mezi USA a EU, které měly začít příští týden, se možná stanou obětí této transatlantické špionážní kontroverze.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande označili zjištění, že Spojené státy rozsáhlým způsobem špehují Evropu, za nepřijatelné. Německo dodalo, že mají-li být zahájeny rozhovory o obchodní dohodě ve Washingtonu v pondělí, musí existovat vzájemná důvěra.

Merkelová vydala své dosud nejvážnější varování směrem k americké špehovací agentuře NSA. "Už nejsme ve studené válce," řekl její mluvčí Steffen Seibert. "Pokud bude potrvrzeno, že diplomatická zastupitelské Evropské unie a jednotlivých evropských zemí byly odposlouchávány, jasně dáme najevo, že špehovat přátele je nepřijatelné."

Francouzský prezident François Hollande požaduje, aby bylo špehování okamžitě zastaveno. "Takové chování mezi partnery a spojenci nemůžeme akceptovat."

Evropou se rozšířila vlna otevřené zuřivosti, když byly zveřejněny údaje, že americké výzvědné agentury špehují úřady EU ve Washingtonu a v New Yorku a také velvyslanectví několika členských zemí EU.

"Washington si dal vlastní gól," napsal německý konzervativní deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu, přirovnal NSA k sovětské KGB a nepřímo navrhl, aby byly rozhovory o obchodní dohodě odloženy.

V Německu je otázka ochrany osobních údajů velmi citlivé téma a americké špehování by podle pozorovatelů mohlo poškodit postavení Merkelové v nadcházejících všeobecných volbách. Opoziční sociální demokrati tam požadují energickou akci od kancléřky a uzavření konkrétní dohody mezi Německem, USA a Británií, která by definovala, jaké odposlechy jsou nutné z bezpečnostních důvodů a co je porušováním občanských svobod. Německo zuří i proto, že jeho občany špehuje Velká Británie prostřednictvím programu Tempora.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7866

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2013