Zástupci lidu versus lid

29. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

poslanecký slib

"Zástupce občanů nesmí v průběhu své funkce změnit politickou stranu, za kterou byl zvolen."

Karolina Peake, Etický kodex VV

Kůl v plotě není cool

Jacob van Blom

Věru vznešeně zní slova poslaneckého slibu. Až na to, že si při nich vždycky vzpomenu na Jirotkova Saturnina, kde se píše o slovech lásky, jež "ztratila zvuk v ústech sňatkových podvodníků". Neb k čemu sliby, když slova ztrácejí váhu, povlávajíce vzduchem jak listí v ústavní zahradě, mezi nímž vzrušeně pobíhají blázni s hrabičkami, doufajíce, že se dohrabou smyslu. A zatímco jedni blázni hrabou lehýnké listí slov, jiní blázni, šibalové, prostě jenom hrabou.

Anebo staví plot. Nikoliv z planěk, ale sami ze sebe. To oni jsou kůly ve vlastním plotě, který je odděluje, chrání a činí výlučnými. Aby byl plot funkční, musí mít nejméně 100 kůlů a jeden navíc. Přes takový plot pak jen tak někdo nepřeskočí. Možná ani prezident, který se v něm snaží najít mezeru. Tudle nudle, pane prezidente! To je náš plot, a vy se nám do něho, při vší úctě, necpěte. Jsme sice blázni, ale nejsme takoví magoři, abychom si někoho pustili mezi sebe. S námi jen tak někdo nepohne. Ani vy, pane prezidente. A už vůbec ne občané, kteří nám dali mandát. Jen ať si zůstanou hezky za plotem. Pravda, jsme sice v tom našem plotě trochu opuštění a tolik prázdnoty je mezi námi, ale kůly jsme ze sebe udělali dobrovolně - a ať si nás někdo zkusí zviklat. My se svých důlků jen tak nepustíme. A když, tak jedině výměnou za jiný důlek.

"A to je vše, co zbylo ze slov o vykonávání mandátu v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí?" ptá se zmatený občan za plotem a cloumá kůly a vykřikuje: Takto se hlasuje podle ústavního slibu poslance? Tohle je ta elita, kterou jsme si zvolili a teď tu stojí, kůl vedle kůlu, jako neprostupný plot bránící neúspěšnou vládu, v níž musela být vyměněna ze závažných důvodů třetina ministrů, pro niž uplácení poslanců je standardní politický deal, kde vrchní ředitelka premiérova kabinetu úkolovala zpravodajce a dělala spojku mezi lobbisty. Amatérismus, pokleslost a nedostatek soudnosti, zpětné vazby, sebereflexe, svědomí a hlavně slušnosti, to je to, co činí ze slov listí, jež hrabou blázni v ústavní zahradě. Ano, to z vás učinilo kůly v plotě. Ale, klobouk dolů, stále se držíte. Taková výdrž ovšem chce hroší kůži a kachní žaludek.

Zvláštní a podivné je, kolik je těch, kteří by vás přesto rádi vystřídali a postavili se na vaše místo pod heslem: Do starých důlků v nových stranických barvách. Nejnověji například potravinářský magnát Andrej Babiš, který už potvrdil svůj zájem vstoupit do volebního klání. Aktuálně koupil společnost Mafra, což obnáší deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Metro, server IDNES.cz či hudební televizi Óčko (kterou, mimochodem, pomáhal rozjíždět uvažovaný příští ministr kultury Balvín).

Do náplně a obsahu nový majitel nebude, dle vlastních slov, redaktorům nikterak zasahovat. To je jistě chvályhodné a odvážné tvrzení, neboť od této chvíle, ať chce či ne, bude s obsahy těchto médií spojován a konfrontován, což mu neodpářou ani módní PR návrháři americké agentury Penn Schoen Berland, šijící ze slov a hesel působivé doplňky osvědčeného střihu k velkému finále před zraky tumpachových voličů. A proč právě agentura PSB? "Jsou nejlepší, proto jsme si je vybrali", vysvětlila tisková mluvčí ANO Radka Burketová. Inu, jak prosté.

"Vlády jsou řízeny bohatými rodinami a jejich členové jsou pouze prostředníky, kteří plní jejich zájmy," nechala se slyšet expremiérka Radičová. Vše nasvědčuje tomu, že se velcí hráči rozhodli přestat spoléhat na prostředníky a vystoupit ze stínu. Mediální nasvícení samozřejmě nechtějí a nemůžou podcenit. Tož uvidíme, jakou brizanci bude mít Mafrakoktejl s ingrediencemi českého miliardáře slovenského původu ve spojení s americkými poradci.

Předpokládám, že prezident je zdatným šachistou, jemuž by bylo více než pošetilé přisuzovat naivní tahy. A myšlenka, že by Rusnokova vláda prošla poslaneckou sněmovnou, je skutečně značně naivní. Pokud však má tzv. vláda odborníků posloužit jako beranidlo k proražení starého plotu, dává tah obětované figury smysl. Stejně jako nevyslovená věta: Ostatně soudím, že plot musí být stržen.

0
Vytisknout
14700

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2013