"Odborníci"

26. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Martin Pecina, kandidát Zemanovy vlády (nazývejme věci pravými jmény) na ministra vnitra, působí jako generální ředitel ve firmě Vítkovice Power Engineering, která je pravděpodobným dodavatelem "dostavby" jaderné elektrárny Temelín. Jako takový je v jasném střetu zájmů a neměl by v žádném případě dostat možnost coby člen sboru ve vládě získávat strategické informace, natožpak rozhodovat, o této megazakázce v minimální odhadované ceně 200 miliard korun.

V památném vystoupení na konferenci Energetika s nadhledem (2. října 2012, Top Hotel Praha) hovořil o německém ministru životního prostředí Jürgenu Trittinovi naprosto bez jakéhokoliv nadhledu, totiž následujícím způsobem: "člověk s takovou jakoby pravou německou tradicí řekl bych z doby Třetí říše. Dělal ministra životního prostředí a řval tam v tom Bonnu, v tom Reichstagu nebo co to bylo. Řval tam: "Nuclear energy is illegal forever in Germany." Úplnej pitomec, ale prostě úplnej kretén..." Bezesporu nezaujatý odborný názor hodný veřejné prezentace, který vůbec nesouvisí s tím, čím se dotyčný živí.

Vážným zájemcům zašlu nahrávku.

Čím to, že zástupci tak naprosto odlišných orientací a světonázorů jako kosmopolitní profesor ústavního práva Jiří Přibáň a na druhé straně Institut Václava Klause jednoznačně odmítají představu, že zemanovské "odbornictví" je nějakým řešením současné politické krize? Jednoduše proto, že bez ohledu na svůj vlastní úhel pohledu zcela jasně vidí, že "odbornictvím" se politické otázky nikdy nevyřeší. Politické rozhodnutí se netýká primárně odborných hledisek, ale hodnotových priorit, které nelze žádným způsobem stanovit "odborně", ale jedině v otevřené politické diskusi. Experti mají poradní funkci, mohou tak nanejvýš říci, že pokud sledujete ty a ty priority, je efektivní udělat to a to. Odborníci jsou odborníky na účelovou, nikoliv substantivní racionalitu. To by měl vědět každý absolvent prvního semestru dějin sociologie, bohužel to ale nevědí ti, kdo si uzurpují právo autritativně ukončit i tu omezenou politickou diskusi, která v této zemi dosud probíhala v podmínkách vlády stranického kartelu. Máváním ideologickým postulátem "odbornictví" vstupujeme do éry ještě mnohem větší a jednoznačnější úzkoprsosti a ideologické omezenosti, než v jaké jsme žili dosud.

"Politika je a vždy zůstane legitimní soutěží různých konceptů a soupeřením různých zájmů. Myslet si, že ji lze nahradit jakýmsi konkursem na odborníky, znamená chtít ukrást veřejné rozhodování z rukou veřejnosti", píše IVK a má v tom bohužel naprostou pravdu. "Česká politika žije z mýtu, že vláda odborníků je lepší než vláda politiků. Ale Jiří Rusnok ukazuje, že každý odborník má nějaké politické, nebo dokonce lobbistické vazby. Podle mě je to příklad toho, že pod pláštíkem expertního vědění vzniká vláda se zcela politickým záměrem", konstatuje Přibáň, a navíc dodává: "Je potřeba se zaměřit na to, jestli se Miloši Zemanovi podaří rozvalit koaliční většinovou vůli. A tím pádem posílit vlastní moc natolik, že je to ústavně hraniční. Že to skutečně hraničí s ústavním režimem."

Všichni ti, kdo dosud zaslepeně vidí absolutního arcisatanáše ve vládě Nagyové a Kalouska (nazývejme věci pravými jmény) si odmítají uvědomit, že to co po Nečasově skandálu přichází namísto jimi diabolizovaných představitelů pravice je ještě mnohem arogantnější, nectí to už vůbec žádná pravidla - a pokud jde přinejmenším o ekonomické názory Jiřího Rusnoka, rozhodně to není ani levicovější.

Jak upozorňuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, "náhodou" jsou "odborníci" ve vznikající vládě krajskými lídry strany SPOZ, která ve volbách získala 4% hlasů, ale přesto teď fakticky sestavuje vládu. Tomu se říká demokracie...

Jestli ani tohle osobám zamilovaným do "prezidenta dolních deseti miliónů" neotevře oči a jestli dokonce i připomenutí německého prezidenta Joachima Gaucka, že prezident v parlamentní demokracii nemá být vládou č. 2, opět vyloží zcela nevěcně jako údajnou německou zpupnost, pak této zemi zřejmě na mnoho let není pomoci.

0
Vytisknout
13626

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2013