Brazílie: Milion lidí v ulicích, prezidentka svolává krizové jednání

21. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová dnes bude předsedat krizovému jednání štábu nejbližších spolupracovníků, které má najít odpověď na masivní protesty veřejnosti. V ulicích demonstruje milion lidí a došlo také k masivnímu vandalismu a ke zraněním.

Čtvrteční demonstrace byly zatím největší. Protesty minulý týden vznikly jakoby z ničeho, ale přivedly nakonec do ulic spousty nespokojených Brazilců, kterým vadí vše možné, od korupce a špatné veřejné dopravy až po vydání v řádech miliard dolarů spojené s šampionátem mistrovství světa ve fotbale, které má země hostit napřesrok.

Protesty nejsou zaměřeny proti Rousseffové osobně, ani proti nějakému ko nkrétnímu politikovi, ale levicová prezidentka je pod obrovským tlakem, protesty jsou stále násilnější a vyvolaly už výprodej brazilských akcií.

Demonstrace byly převážně pokojné a vedené příslušníky střední třídy. Ale v pátek se objevily televizní záběry zakuklených mladých výtržníků, kteří vylupovali obchody, zakládali požáry a ničili budovy, včetně ministerstva zahraničí, které má vytlučená okna.

Oproti předchozím dnům čtvrteční protesty přinesly násilí vyvolané samotnými protestujícími, zatíímco předtím to byl většinou důsledek těžkopádnosti policie.

Podle listu Estado de S. Paulo bylo zraněno nejméně 77 osob. Jeden člověk zemřel, když ve státě Sao Paulo někdo najel autem do skupiny protestujících.

Protesty vznikly 13. června, když policie rozehnala malou demonstraci proti zvyšování jízdného v Sao Paulu, což v zemi vyvolalo šok. Dosud byla Brazílie považována za ekonomicky velmi úspěšnou a perspektivní zemi řazenou do skupiny BRICS.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že prezidentka zůstává populární a ekonomická situace, přestože došlo ke zpomalení růstu, není hlavním důvodem protestů. Nezaměstnanost je stále rekordně nízká. A zdá se, že narozdíl od protestů Arabského jara je brazilská demokracie schopna reagovat na některé stížnosti lidí v ulicích.

Nicméně protesty jasně ukázaly frustraci ze statu quo. Brazílie má v Latinské Americe jednu z nejvyšších měr zdanění, ale současně jednu z nejnižších měr veřejných investic, takže řadoví občané jsou často frustrováni z úrovně veřejných služeb.

V krátkodobém výhledu není jasné, co Riusseffová udělá kromě výzvy ke klidu. Někteří starostové už zrušili zdražení jízdného, nicméně protesty stále sílí.

Rousseffová, která v 70. letech byla členkou levicové guerillové skupiny, vyjádřila s protestujícími solidaritu a zdá se, že váhá nařídit potlačení protestů, které by pouze podpořilo hněv demonstrantů. Ale riskuje také své šance na znovuzvolení napřesrok, vzhledem k rostoucímu násilí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7576

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2013