Narůstá napětí mezi Izraelem a Sýrií:

Přestřelka na Golanských výšinách

22. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Syrská armáda hlásí, že zničila izraelské vojenské vozidlo, které podle ní překročilo linii příměří na Golanských výšinách. Podle izraelské strany bylo vozidlo pouze poškozeno a nikdo nebyl zabit.

V prohlášení odvysílaném televizí bylo v úterý řečeno, že armáda zničila vojenské vozidlo "včetně těch, kdo byli uvnitř". Vozidlo podle syrské strany proniklo na syrské území a směřovalo k vesnici Bir Adžam. Armáda dodala, že každá hrozba syrské suverenitě bude čelit "okamžité a přímé odvetě".

Izrael popřel, že by došlo k zabití jeho vojáků, ačkoliv armádní mluvčí předtím přiznala, že došlo k poškození vojenského vozidla syrskou palbou. Izraelci palbu opětovali.

Ačkoliv už dříve došlo k ostřelování Izraelci kontrolované části Golanských výšin, je to poprvé, co Syřané přiznali zasažení izraelských jednotek.

K útoku došlo v době rostoucí napětí zapříčiněného třemi izraelskými nálety na syrské území. Při posledním dne 5. května zahynulo na předměstí Damašku 42 osob.

Podle izraelské strany byly nálety zaměřeny na dodávky zbraní určené libanonskému hnutí Hizballáh; izraelská oficiální místa se však k náletům nehlásí. Syrský prezident Bašár al-Asad pohrozil odvetou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8840

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2013