Dokládání faktur za energie místo průkazů přináší rizika

17. 4. 2013

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva Šance pro budovy

Návrh Ministerstva průmyslu a obchodu, který by vlastníkům nemovitostí umožnil prakticky ve všech případech nahradit průkazy energetické náročnosti při prodejích a nových pronájmech posledními třemi ročními vyúčtováními za energie, má svá rizika. Průkazy energetické náročnosti slouží k objektivnímu porovnání nabízené nemovitosti, roční vyúčtování za energie tuto informaci však poskytnout nedokáží.

Vyúčtování či faktury za energie závisí do velké míry na způsobu užívání budovy či bytu i na klimatických podmínkách. Pro kupce či zájemce o pronájem nemovitosti tedy nemají vypovídací hodnotu, která by umožnila srovnat danou nemovitost s ostatními nemovitostmi. Jak vysvětluje Petr Holub, koordinátor Šance pro budovy, aliance významných oborových asociací podporujících energeticky úsporné stavebnictví: "Je jasné, že spotřeba energie v bytě, kde bydlí rodina se dvěma dětmi, bude rozdílná oproti stejně velkému bytu, kde žije jeden člověk. Výše vyúčtování se odvíjí také například od toho, na kolik stupňů předcházející obyvatelé vytápěli nebo kolik teplé vody spotřebovali. A to se podstatně liší."

Tento nedostatek řeší právě nové průkazy energetické náročnosti, které díky jednotné metodice dané vyhláškou, dokáží energetickou náročnost budov jasně porovnat při jejich definovaném typickém užívání.

Realitnímu trhu, tedy především zákazníkům, tak poskytují důležitou informaci o očekávaných nákladech na energie. Ty si může zájemce o koupi nemovitosti odvodit z koláčového grafu na druhém listu průkazu.

Šance pro budovy proto doporučuje, aby ministerstvo o těchto důležitých rozdílech mezi průkazy energetické náročnosti a ročními vyúčtováními za energie dobře informovalo a zajistilo tak ochranu kupujících před zavádějícími informacemi prodávajících. Doporučuje také kupujícím, aby průkazy od vlastníků nemovitostí vyžadovali.

Nedostatek energetických specialistů, které ministerstvo zmínilo jako jeden z důvodů změn povinností, by bylo možné lépe řešit přechodným ustanovením nebo odložením povinnosti mít průkaz energetické náročnosti. K problémům navíc přispělo i samo ministerstvo, které vydalo vyhlášku, podle které se nové průkazy zpracovávají, až 29. března, tedy pouze jeden pracovní den před její účinností.

Šance pro budovy také považuje za zarážející, že ministerstvo tutu změnu nekonzultovalo s firmami, které se v oblasti energeticky úsporných budov pohybují. Podnikatelské prostředí v České republice potřebuje především předvídatelné a stabilní podmínky. Podobné změny sotva přijatých zákonů dávají trhu špatný signál a podkopávají jeho důvěru v nastavené legislativní podmínky.

0
Vytisknout
8479

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2013