Soros Merkelové: Zvažte vystoupení z eurozóny

10. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Finančník a miliardář George Soros zahájil kritiku role Německa v evropské krizi a navrhuje, že by se vyhlídky společné měny zlepšily, pokud by od ní nejdominantnější člen eurozóny odstoupil.

V buřičském proslovu předneseném v úterý odpoledne v Německém finančním centru ve Frankfurtu finačník řekl, že nejbohatší evropská země zašla v kyperské krizi příliš daleko, sama směřuje do recese a měla by buď vystoupit z eurozóny, nebo upustit od dlouhodobé opozice vůči společným evropským dluhopisům (eurobondům). Ty by znamenaly, že peníze vypůjčené kteroukoliv členskou zemí by byly garantovány celou eurozónou. Soros přitom preferuje eurobondy.

Podle něj se musí Německo rozhodnout samo, avšak nemá právo bránit zadluženým zemím ve snaze spojit se a vydávat společné dluhopisy. Takže pokud bude německý odpor vůči eurobondům trvat, měl by Berlín zvážit vystoupení z eurozóny, které by umožnilo ostatním zavedení společných dluhopisů.

Zároveň Soros varoval, že by mělo Německo přehodnotit svou pozici, dříve než bude spáchána ještě větší škoda na evropském projektu. Německo uvaluje na eurozónu špatnou politiku škrtů, která nefunguje, protože není možno snižovat zadluženost omezováním deficitu. Zatím se to v Německu samotném příliš neprojevuje, ale podle očekávání slavného finančníka upadne i ono ještě před letošními spolkovými volbami do recese. Relativně striktní měnová politika je ve světě naprostou raritou a teď od ní upustila dokonce i japonská centrální banka. Slabší jen a potíže v Evropě oslabí německý export.

Pokud by Německo vystoupilo z eurozóny, euro by devalvovalo a zadlužené státy by zlepšily svou konkurenceschopnost, hodnota jejich dluhu by reálně klesla a společné dluhopisy by zabránily bankrotům, řekl Soros. Evropa by se tak vymanila z deprese.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobný text "Německá volba" Projectu Syndicate ZDE

0
Vytisknout
13406

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2013