POZNÁMKA NA OKRAJ:

Starší, než co povolil papež, aneb žádná radost pro rasisty a nacionalisty

5. 4. 2013 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

V přednášce prof. Stephana Kirschnera na hamburské univerzitě o historii biologie jsem si náhle a k svému překvapení vzpomněl nejen na nového papeže římskokatolické církve, ale také na pravicové zabijáky z NSU (viz Nationalsozialistische Untergrund), kteří v posledních letech zabili v Německu několik přistěhovalců. Příčinou toho a mé dnešní poznámky byla jeho informace o historii Homo sapiens a neandrtálců.

Asi před 200 000 lety žil podle znalostí dnešních vědců Homo sapiens v Africe a neandrtálci v Evropě. Pro papeže Francesca I., kterému v Německu říkají Franziskus a u Vás František, jsou tahle data ale pravděpodobně a alespoň oficiálně chybná, protože křesťané čisté víry předpokládaji, že svět byl stvořen dne 7. října 3761 před Kristem. Vzhledem k tomu, že Benedikt XVI. intelektuálně uznával evoluci, měl s tím možná své problémy, ale Francesco I. by asi nechtěl řešit tenhle rozpor mezi vědou a vírou...

Zajímavé na tom ale není, že někteří věřící křesťané jsou přesvědčeni ještě dnes, že text Starého zákona je pravdivý. Podle mého je více překvapivé, že údajný Boží Syn vlastně nebyl lépe informován svým otcem. Mohlo to ale být taky tak, že Ježíš věděl všechno, myslel si ale, že by měl lidem raději lhát.

Lidské pokolení není jen o mnoho starší, než si mnozí lidé myslí. Podle vědců žily ve stejné době přinejmenším tři druhy člověka, Homo erectus, Homo sapiens a neandrtálci. Podle uznávaných genetiků měly ty dva poslední v Evropě na rozdíl od Afriky také společné potomky.

Toto naposledy uvedené není ovšem čistým potěšením pro rasisty a nacionalisty. Jim tohle přece právě chybělo, poznat poté, co léta ignorovali stěhování národů a mnoho vojenských tažení v cizích zemích, častou osidlovací a vysídlovací politiku, při níž se mísilo obyvatelstvo. Ani před 200 000 lety tedy už neexistovala ona oblažující čistota plemene.

Přesto však vím, že se z toho nacionalisté a rasisté vůbec nijak nepoučí. Nebo si myslíte, že podstatou jejich názorů je skutečně jen neinformovanost a že při získání nových znalostí by se mohli změnit?

0
Vytisknout
8554

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2013