Co vědět určitě smíte. Přinejmenším o Římském klubu

5. 4. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ne že bych chtěl nějak obšírně komentovat bědování pana Duška. Každý si ostatně může z aktuálního dění kolem jmenování českých velvyslanců snadno zjistit, jak mizerné mocenské postavení má ve skutečnosti v ČR zástupce údajně všemocného Bilderbergu Karel Schwarzenberg.

Leč pověst Bilderbergu je mi opravdu srdečně ukradena. Co mě ale naopak nenechává chladným jsou opakované útoky konspiračních teoretiků na Římský klub.

Římský klub je globální think tank založený v roce 1968, který nejvíce proslul studií z roku 1972 nazvanou The Limits to Growth (Meze růstu). Studie, která upozornila na blížící se kolizi mezi exponenciálním růstem ekonomiky a lidské populace na jedné straně a konečnou kapacitou planetárního prostředí na straně druhé, stejně jako studie následné, byla od té doby téměř výhradně jen skandalizována. Jediný národní politik, který měl kdy odvahu o mezích růstu otevřeně hovořit, americký prezident James Carter, právě z toho důvodu neobhájil svůj post v Bílém domě. Německý sociální demokrat Willy Brandt, který se pokusil promítnout některá zjištění Římského klubu do reformy Organizace spojených národů, naprosto neuspěl. Na světě dnes neexistuje žádný vlivný politik nebo jiný veřejný činitel, který by prosazoval agendu Římského klubu. Lidé naprosto nechtějí slyšet, na co tato expertní skupina už přes čtyřicet let upozorňuje.

Takže až se příště v nějaké knize dočtete, že svět řídí Římský klub, spláchněte ji laskavě neprodleně do záchodu. Nemá žádný význam zamořovat si hlavu nesmyslnými konspiračními plky srovnatelnými snad leda s tzv. Protokoly sionských mudrců.

0
Vytisknout
18938

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2013