Mezinárodní den Romů v Brně

4. 4. 2013

čas čtení 4 minuty
Tisková zpráva IQ Roma Servisu

V pondělí 8. dubna 2013 se uskuteční oslavy Mezinárodního dne Romů na náměstí Svobody v Brně. Od 11 hodin budou stánky s workshopy s nahlédnutím do historie Romů, aktuálními tématy, ochutnávkou romských specialit a dokonce si budou moci návštěvníci akce nechat věštit budoucnost. Pódiový program začíná v 15 hodin a mimo jiné vystoupí světoznámá skupina Kale a slovenská hvězda Igor Kmeťo.

Cílem oslav je uspořádání společenské události významnějšího společenského měřítka, která osloví jak mainstreamové, tak romské publikum a kromě vyjádření radosti a respektu z celosvětových oslav dne Romů podpoří vzájemné vztahy a pozitivní atmosféru mezi Romy a majoritou.

Zástupci brněnských neziskových organizací IQ Roma servis, Muzeum romské kultury, Drom, Ratolest, Společenství Romů na Moravě a Romodrom, jakožto pořadatelé oslav, přivítají také na oslavách velvyslankyni britské ambasády v ČR, zástupce velvyslance Spojených států amerických v ČR a starostku partnerského města Leeds. Tito zástupci oslavám vyjádřili nejen svoji podporu, ale samotné účastníky akce pozdraví i na hlavním pódiu na náměstí Svobody.

Paní starostka Leedsu Ann Castle na oslavy přijede při příležitosti 10. výročí podpisu smlouvy o spolupráci mezi městy Brnem a Leedsem. V současné době město Brno spolupracuje s Leedsem na projektu RICE (rais) -- v překladu Začleňování Romů prostřednictvím kultury a vzdělávání.

Pořadatelé věří, že se letos Brno stane důležitým místem pro kulturně společenské oslavy Mezinárodního dne Romů. Místem oslav, které jsou tradiční uznávanou akcí regionu, na které se zájmem a pohodou participují Romové spolu s majoritou a  podporou statutárního města Brna i Jihomoravského kraje.

Katarína Klamková, ředitelka hlavní pořadatelské organizace, IQ Roma servisu, se také pozitivně vyjádřila k podpoře oslav zástupci města Brna a Jihomoravského kraje. "Těší mě zájem a účast osobností, velvyslanectví a zejména veřejná záštita pana primátora města Brna Romana Onderky a hejtmana Jihomoravského kraje pana Michala Haška nad oslavami. Je to odvážný a potřebný veřejný projev zájmu o podporu respektujícího kulturního dialogu a pozitivních interakcí Romů a majoritní společnosti ve městě Brně i celém kraji. Věřím, že tomu přispěje i bohatý a živý program a hojná účast publika z řad Romů i majority na hlavním brněnském náměstí."

Součástí programu bude také stánek s prezentací zástupců z Leedsu- základních a středních škol a z organizace GRTAS (Gypsy, Roma nad Travellers Service), která se zabývá pomocí Romům přicházejícím do Leedsu za prací. Na stánku se tak návštěvníci mohou setkat přímo s česky mluvícím zástupcem této organizace.

Na přípravách, vedení interaktivních workshopů i propagaci participuje několik dobrovolníků, což tvoří podstatnou část lidských zdrojů. Právě tito dobrovolníci vzali cíl akce za své a nadšeně se do jeho naplnění zapojují.

"Již několik měsíců se do přípravy oslav Mezinárodního dne Romů v Brně zapojují jako dobrovolníci i samotní Romové a velkou mírou tak přispívají k realizaci akce. Program je bohatý, a všichni společně věříme, že zejména interaktivní stánky k romské historii, s ochutnávkou romských jídel nebo také romské oděvy, které Vám ukážou krásu romské kultury, vyjádřila se Marie Giňová, jedna z koordinátorek dobrovolníků a vedoucí workshopového stánku s ochutnávkou romských jídel.

Vstup je zdarma a srdečně vítání jsou dospělí i děti, pro které bude připraven program v jednom ze stanů.

0
Vytisknout
7441

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2013