Kauza Novák a majetková přiznání

3. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nedávno se v Otázkách V. Moravce šéf protikorupční policie Martinec zmínil o tom, že policie by potřebovala institut majetkových přiznání, aby mohla zabavovat majetek zločincům. Cituji:

"Pokud ale ani dotyčná osoba neprokáže, jakým způsobem jej získala, aby bylo možno jej buď dodanit, nebo odčerpat právě v mimotrestním řízení. Jde o takzvané UFO zisky."

Představme si, že někdo rozsáhlou korupční činností získá obrovské majetky, pak je sice usvědčen z nějakého dílčího trestného činu, nicméně majetek z ostatní trestné činnosti mu zůstává. Nemusí dokazovat jeho původ. Stráví ve vězení pár let a vyjde z něho opět jako boháč. Vezměme si pana bývalého senátora za ODS Nováka. Cituji z Lidových novin:

"Novák si má odsedět čtyřletý trest kvůli přijetí úplatku v době, kdy byl starostou Chomutova. V roce 1999 vyjednal prodej městských akcií v energetických společnostech. Německá společnost VNG zaplatila městu 317 milionů korun a na Novákův účet v Rakousku přiteklo přes neprůhlednou firmu s daňovým domicilem na Kypru 40 milionů korun."

Policie Nováka právě zatkla. Dosud se vyhýbal vězení ze zdravotních důvodů. Proč policie přistoupila tak najednou k rázné akci? Protože Novák si koupil nemovitost v USA a hodlal tam zřejmě emigrovat. Vybavují se mi slova Jiřího Paroubka: "Kdo z vás to má?"

Když se podíváte na Novákův případ, je myslím zcela zřejmé, proč pravice už tak dlouho a urputně brání přijetí zákona o majetkových přiznáních a dělá z policie a justice směšné instituce, neschopné se vypořádat s finanční kriminalitou.

0
Vytisknout
14669

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2013