Jak v parlamentu skoncovat s korupcí, přeběhlismem a lobbismem ?

3. 4. 2013

čas čtení 3 minuty

Jedním z mnoha důvodů proč přichází demokratická revoluce, která započne celonárodním shromážděním dne 7.4.2013 v Praze na Václavském náměstí v 13:00 h, je právě trestná činnost a nemorální chování našich zákonodárců. Tito občané by měli být etalonem, lidově řečeno vzorem ctností a morálky, leč tomu tak není, ba naopak. Zrovna při psaní tohoto článku koukám na televizní noviny kde se řeší nástup exsenátora Nováka do vězení a nějaké záležitosti, které nestíhám sledovat, kolem poslance Ratha, tohoto času ve vazbě, píše Tomáš Frček.

V současném systému parlamentní demokracie, kde volič volí politickou stranu, která se ujme vlády i obsazení poslanecké sněmovny, nejlépe v koalici se stranou úplně odlišných cílů, končí demokracie = vláda lidu u výhry jím volené strany. Jednotlivý poslanci ve sněmovně už tohoto občana nezastupují, oni místo něho zastupují zájmy kmotrů a lobbistů, kteří si z kandidátky vítězných stran vytáhnou do lavic sněmovny poslušné korumpovatelné jedince. Pak se ve sněmovně pohybují volní hráči -- přeběhlíci, kteří "kopou" jen za ty, kteří nejspíš nabídnou nejvíc.

Jak z toho ven? Jednoduše pomůžou principy přímé demokracie, již jsou využívány při volbě senátorů a prezidenta, jen chybí hmotná a trestní odpovědnost, územní příslušnost k danému, konkrétnímu počtu obyvatel, ale hlavně odvolatelnost v referendu. Pokud poslanec nehájí zájmy svých dejme tomu 100 000 voličů svého okrsku, sepíše se petice a pokud nasbírá 25 000 hlasů, může být vypsáno referendum o výměně.

Takto to vidí p. Bezák, představitel občanské iniciativy Čas na změny, jedné z deseti iniciativ, které přicházející revoluci podporují.

Požadujeme novelizaci ústavy a konkrétně změnu článku č. 5, Hlavy první. Základní ustanovení, kde nebude napříště toto současné znění:

Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů. ale nové znění:

Politický systém je založen na svobodné, dobrovolné a rovnoprávné vůli občanů kandidovat a jejich volné politické soutěži ve svobodných a přímých demokratických volbách při zásadě respektování základních demokratických principů a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů. Politické strany, hnutí a jiná občanská sdružení mohou se této politické soutěže zúčastnit pouze jako servisní organizace pro své členy, kteří za sebe kandidují.

Doplním: zvolený zástupce lidu zastupuje konkrétní voličskou obec, je trestně, hmotně zodpovědný za svou práci a je odvolatelný referendem, za těchto....... podmínek. ( trestní sazby pro zákonodárce by měly být exemplární !!!! )

To je právě ta přímá demokracie - nic nezakazovat, ale usměrňovat tak, aby zkorumpované politické strany neměly tu neomezenou moc a naopak, aby občané přímo se na opravdové demokratické moci podíleli.

Nebojte se přicházející demokratické revoluce, děláme ji proto, aby naše děti žily ve svobodné a prosperující zemi. Naše generace už blaho nezažije, politici vládnoucí nedemokraticky posledních 23 let nám život zkazili. Jak? O tom se dá napsat román, né článek.

Mimochodem: přímá demokracie v Evropě frčí, jen se o tom v Čechách nemluví. Je o tom Bulharská revoluce, kde už vládu lid sesadil, je o tom velké vítězství Hnutí pěti hvězdiček.v parlamentních volbách v Itálii či statisícové demonstrace ve Španělsku, Řecku či Portugalsku.

0
Vytisknout
9918

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2013