Americká protiraketová obrana nadále budí nedůvěru v Moskvě

18. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Ohlášená změna v koncepci americké protiraketové obrany neznamená, že se Moskva vzdává svých výhrad vůči projektu. Řekl to v neděli agentuře Reuters vysoce postavený poslanec dumy, který má blízko k Vladimiru Putinovi.

Nový americký ministr obrany Chuck Hagel v pátek oznámil, že Pentagon kvůli rostoucí hrozbě z KLDR, která vyhrožuje jaderným útokem, mj. rozmístí dalších čtrnáct antiraket na Aljašce. Aby na to byly získány prostředky, byl zrušen vývoj nové antirakety určené pro evropskou protiraketovou obranu. Ruské obavy se týkaly hlavně možné schopnosti tohoto prostředku ohrozit jejich strategický raketový arsenál a tím strategickou jadernou rovnováhu.

Alexej Puškov, předseda zahraničního výboru dumy, však tvrdí, že by bylo "předčasné" uzavřít, že v projektu došlo k zásadní změně. Poukázal také na to, že ruské stanovisko nebylo vyslyšeno a nové rozhodnutí vychází čistě z americké vnitřní potřeby. V minulosti přitom podle něj Američané už několikrát zcela změnili argumentační pozici. Základny v Polsku a Rumunsku jsou prý příliš daleko, než aby mohly zasáhnout proti útoku z Íránu, proti kterému jsou oficiálně určeny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8241

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2013