Šéf protikorupční policie:

Vláda by měla přijmout systém majetkových přiznání

10. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V dnešních Otázkách V. Moravce se mi velmi líbilo vystoupení šéfa protikorupční policie (ÚOKFK), pana Martince, který odvážně (proti dlouhodobé rétorice pravicových stran) podpořil myšlenku majetkových přiznání jako dobrého nástroje boje proti korupci. Cituji zprávu České televize:

"Několikrát šéf ÚOKFK zopakoval, že již delší dobu policie usiluje o možnost odčerpat "mimotrestně" majetek, který byl získán trestnou činností, kterou policie neprokáže. "Pokud ale ani dotyčná osoba neprokáže, jakým způsobem jej získala, aby bylo možno jej buď dodanit, nebo odčerpat právě v mimotrestním řízení. Jde o takzvané UFO zisky," prohlásil šéf protikorupční policie. Sám má za to, že prezident Miloš Zeman mluvil při své inaugurační řeči o snaze zavést instrument mimotrestního odčerpání majetku lidem, jejichž majetek výrazně převyšuje jejich příjmy."

Je donebevolající hanebnost, že policie již dávno tuto možnost nemá. Já osobně moc nevěřím tomu, že by Miloš Zeman opravdu chtěl majetková přiznání zavést, ale jsem rád, že o tom, že je chce zavést, aspoň mluví. Pravice od nich dává ruce pryč už mnoho let a jediný, komu tím pomáhá, jsou zločinci, kteří mají obrovské nakradené majetky, pomocí nichž korumpují fungování celého tohoto státu.

Martinec také zmínil velmi důležité téma centrálního registru účtů, který bohužel taky stále nemáme. Cituji ze zprávy České televize:

"Protikorupční policii by podle jejího ředitele výrazně usnadnil práci centrální registr účtů jako nástroj pro rychlou detekci majetku. Naznačil, že podobný nástroj boje proti korupci už mohl být při dostatku politické vůle dávno zaveden. "Mám zkušenosti z Francie, kde centrální registr účtů existuje léta. Obavy politiků či orgánů činných v trestním řízení, že by to bylo zneužíváno, musím vyvrátit. Z těch zahraničních zkušeností vyplývá, že pouze zhruba v deseti procentech se dotazuje policie. Ve všech ostatních případech je to otázka daňové správy a výběru daní," zdůraznil Martinec v OVM."

Velice si cením pana Martince také v tom, že poměrně otevřeně mluvil o podfinancování svého útvaru, o obtížné personální situaci, kdy se složitými případy největší ekonomické kriminality a nejnebezpečnějších mafií v této zemi zabývá jeden policista a nikoli silný policejní tým. Je to opět výsledek strategie Nečasovy vlády, která spočívá v principu "o korupci žvanit, nechat rozkrádat veřejné majetky a škrtat prostředky státu, aby ten se nemohl bránit". Pravice záměrně a účelově podkopává práci policie.

Na druhou stranu policie i státní zastupitelství jsou snad už mnohem sebevědomější než dříve. Teď je důležité, aby média tvrdě tlačila, spolu s veřejností, na výrazné navýšení prostředků pro práci policie a na prosazení zákona o majetkových přiznáních tak, jak navrhuje pan Martinec. Výsledkem by mělo být odřezání zlodějů od státních peněz, potrestání zločinu a ušetření desítek, ne-li stovek, miliard ročně, což zaplní naši státní kasu a sníží naši zadluženost mnohem spolehlivěji než všechny škrty.

Protikorupční postupy ve vládě jsou pomalé, měly by zrychlit ZDE

0
Vytisknout
13135

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2013