Vyřazení obyčejných plomb z hrazení je nestydatá hanba, pane ministře Hegere!

15. 2. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 1 minuta

Ošetření zubů je zdravotní péče, která má být podle Ústavy ČR, jako každá jiná, hrazena z veřejného zdravotního pojištění, jehož podmínky stanoví zákon. Podmínkami se samozřejmě rozumí placení pojistného a je lež tvrdit, že rozsah hrazené péče se může podle chuti ministerstva a nenasytnosti stomatologické komory libovolně omezit, tentokrát již na nulu. Stejně tak by se mohlo přestat s hrazením úrazů -- každý si má dát pozor, chorob kuřáků a pijáků, všech, co se nachladili, nakazili, ztloustli, moc pracovali a ošetřit by se nemuseli ani ti, kterým hnula mozkem nebo srdcem naše vláda, měli bez rozčilení držet hubu a krok.

Stomatologové vědí, že občané kažení zubů nezabrání, již proto, že účinná pasta stojí 80 korun, a ani by to nechtěli, jen chtějí více vybrat a to bez regulace a bez nutnosti všechno zdanit. Za co měli 400 Kč z pojištění, teď chtějí 500 až 1500 Kč placených hotově a bez solidarity, takže chudí budou bezzubí.

Stomatologové rozvíjeli svá privilegia již od začátků veřejného zdravotního pojištění v devadesátých letech. Od začátku byli nejlépe odměňovanými lékaři, ale na daních odváděli méně a méně. Stále více zákroků bylo vylučováno z hrazení, ústava neústava a teď ta sprosťárna má dosáhnout vrcholu.

0
Vytisknout
9452

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2013