Protest proti vystěhování rodin z ubytovny v Ústí nad Labem

28. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva k protestu před Ministerstvem práce a sociálních věcí dne 28. ledna 2013

V pondělí 28. ledna od 14 hod. budeme protestovat před Ministerstvem práce a sociálních věcí (Na Poříčním právu 1/376, Praha 2) proti vystěhování romských i majoritních rodin z ubytovny v Ústí nad Labem v Krásném Březně (ul. Keplerova 4).

"Jen posledních pár dní zbývá do chvíle, kdy obyvatelům ubytovny hrozí, že se ocitnou v mrazu na ulici," říká Romana Vlčková. Přibližně stovka lidí, často rodin s malými dětmi, čelí bezvýchodné situaci. Ubytovna, kam je město vystěhovalo z domu v havarijním stavu v Předlicích, se má uzavřít do prvního února. Ačkoli se obyvatelé ubytovny snaží sami najít náhradní bydlení, diskriminace na trhu s bydlením jim to znemožňuje. Romy nechtějí majitelé nemovitostí za nájemníky. Neuspěla ani nezisková organizace Člověk v tísni, která se od loňského listopadu rovněž snažila zajistit nové bydlení.

Město za několik měsíců nebylo schopné navrhnout jiné řešení než rozstrkání žen s dětmi do azylových domů a poslání mužů do různých ubytoven mimo město nebo na ulici. Majitelem objektu je přitom developerská a investiční společnost CPI, která patří Radovanu Vítkovi, jednomu z pěti nejbohatších lidí v republice. Pokud dojde k vystěhování, zbudou rozbité rodiny, bezdomovci a prázdný objekt.

Něco takového odmítáme. 28. ledna, tři dny před plánovaným vystěhováním ubytovny v Krásném Březně, se setkáme před Ministerstvem práce a sociálních věcí. Půjdeme se zeptat, jak je možné, že není dost sociálních bytů a přitom se na chudobě vydělává. Půjdeme se ptát, kdo nese zodpovědnost. Protestů se zúčastní i někteří obyvatelé z ubytovny v Krásném Březně.

Za iniciativu Bydlení pro všechny

Web iniciativy: ZDE

0
Vytisknout
7265

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2013