Přímá volba prezidenta nebyla omyl

25. 1. 2013 / Vojtěch Merunka

čas čtení 2 minuty

Po zkušenostech s touto zvláštní volební kampaní s myslím, že vlastně vůbec nebyla špatná. Přinesla zvýšený zájem občanů o politiku a veřejný život. Dala lidem možnost se ukázat v pravém světle, donutila voliče jedné strany se vypořádat s argumenty druhé strany. Každý občan měl právo se zapojit. Někdo z průběhu kampaně měl radost, jiný dostal starch a stáhl se, jiný argumentoval, někdo zvolil agresi a sílu nebo demagogii, ... Vše, co se stalo, co kdo řekl a udělal, je cenné a mělo by zůstat zapsáno v naší historické paměti, bychom příště byli lepší a poučenější, píše Vojtěch Merunka.

Debata (řecky polemiké) je vždy mnohem lepší, než mrtvé ticho. Ale musíme při výměně názorů dávat pozor, abychom neporušovali "boží zákony". To by se z debaty stala válka (řecky pólemos), což je vlastně také druh debaty, ale vedený především zbraněmi různého kalibru, propagandou, a mediální manipulací. V debatě je však možné vše, co není hříšné (lež, křivé svědectví, přepisování dějin, násilí na bližních, ...). U takové debaty nevadí řev, nehezké kulisy a načechrávání vzácného peří. I taková debata, pokud neomezuje svobodu a důstojnost občanů, přináší prospěch.

Proto bez pochybností soudím na rozdíl od mnoha lidí, že přímá volba prezidenta České republiky nebyla chybný krok a ostře se ohrazuji proti módně šířenému názoru, že demokracie je jen nejméně špatný způsob pokleslé formy vlády, že parlamentní republika je horší než parlamentní monarchie, že věcem veřejným pomůže posílení role aristokracie, že názory některých občanů jsou méně hodnotné, než názory jiných, že si Češi = Slované neumí vládnout sami a potřebují vládu pevné ruky, ...

Této volební kampaně se také posmrtně zúčastnil zakládající president zakladatel Československé republiky prof. Tomáš G. Masaryk. Manažeři jednoho volebního štábu byli natolik přesvědčeni o tom, na jakou stranu by se TGM přiklonil, kdyby žil, že si ho i s jeho manželkou přidali do impozantního zástupu celebrit podporujících svého kandidáta. Čas nám všem ukáže, zda to bylo oprávněné a pravdivé. Jeden z citátů TGM byl:

Má-li naše demokracie své nedostatky, musíme překonávat ty nedostatky, ale ne překonávat demokracii. Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.

0
Vytisknout
10687

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2013