Kolik máme Karlů ze Schwarzenbergu?

18. 1. 2013 / Vojtěch Merunka

čas čtení 6 minut

Praha přesvědčuje celý národ, že hlásit se "k našemu Karlovi" je zkrátka in. Mládež v Praze v těchto dnech s "naším Karlem, kterého všichni známe", připevněným na placce demonstruje proti jinému Karlovi, který řídí politickou stranu a vládu, která jim chce zrušit školu. Je to aktuální případ protestů proti zrušení Gymnázia na Evropské. Studenti gymnázia své kníže Karla ze Schwarzenbergu milují, ale proti politice jiného knížete protestují.

Mnoho voličů věří, že jim "náš kníže Karel ze Schwarzenbergu", který je "velmi dobrý hospodář a morálně dokonalý politik", pomůže jakožto prezident České republiky proti korupci a napraví špatnou politickou kulturu. Očekávají, že jim "Karel" zlepší osobní život, rozmnoží majetek, zkrátka zajistí dobrou budoucnost a ochrání je před 100% zlem v osobě Miloše Zemana. Jenže v českém mediálním a politickém prostoru se od roku 1990 pohybuje několik různých knížat ze Schwarzenbergu:

1. Víme o knížeti Karlu ze Schwarzenbergu, příteli a poradci Václava Havla, které se považuje za konzervativního člověka a věřícího římsko-katolického křesťana. Toto kníže před rokem 1989 na svém rodinném zámku v bavorském Scheinfeldu vybudovalo Československé dokumentační středisko. Je to archiv tehdy zapovězené literatury věnovaný knížetem po roce 1989 Národnímu muzeu v Praze. Kníže dodnes pomáhá v nadační a kulturní činnosti v České republice.

2. Známe jiné kníže Karla ze Schwarzenbergu, které přiznalo, že na počátku 90. let přijal nabídku úředníka urychlit vyřízení restitucí rodového majetku za příslib "protislužby". ZDE

3. Ještě jedno kníže Karel ze Schwarzenbergu bylo senátorem za ODA a US-DEU, která se profilovala jako velmi liberální strana propagující sňatky homosexuálů a legalizaci lehkých drog podle holandského vzoru.

4. Podnikatel pan kníže Karel ze Schwarzenbergu při prodeji ryb ze svých rybníků obcházel hygienická ochranná nařízení. Získal tak konkurenční výhodu nad jinými rybáři, kteří museli čekat na výsledky laboratorních testů.

5. Další pan kníže ze Schwarzenbergu spolu s miliardářem Zdeňkem Bakalou založili společnost R-Presse, která vydává týdeník Respekt. Novináři Respektu jsou v těchto volebních dnech zvanými komentátory televizních zpravodajství.

6. Jiný pan kníže Karel ze Schwarzenbergu byl ministrem zahraničí za stranu Zelených. Jako zelený ministr za Českou republiku v OSN hlasoval proti prozkoumání negativních zdravotních účinků zbraní a munice z ochuzeného uranu a byl proti zákazu používání těchto zbraní.

7. Další podnikatel Karel ze Schwarzenbergu se svými společníky koupil v privatizaci karlovarskou Becherovku. Třebaže jejich nabídka nebyla nejvyšší, tehdejší vláda většinou jednoho hlasu rozhodla pro knížete. Před privatizací měla Becherovka roční zisk přes 100 mil Kč. Po privatizaci se dostala do stejně velké ztráty. Podobně špatným hospodářem byl při řízení Nadace Bohemiae, která skončila v konkurzu s několikamilionovými dluhy. ZDE

8. Ještě jeden Karel ze Schwarzenbergu se mnoho let soudil o rodové dědictví se svou adoptivní sestrou. Ve sporu, který letos vyhrál, se dostalo do kolize české právo, podle kterého dědická práva po biologických rodičích adopcí zanikají, a rakouské právo, podle kterého nezanikají. Kníže podle českého soudu, který v jeho případě postupoval podle rakouského práva, může v Česku dědit majetek orlické větve rodu Schwarzenbergů po svých biologických rodičích, přestože byl adoptován do hlubocké větve, která k restituci oprávněna nebyla.

9. Jiné kníže Karel ze Schwarzenbergu je pouze vystudovaný lesník. Tento lesník je poslancem parlamentu, předsedou pravicové konzervativní strany TOP09, kterou založil společně s Miroslavem Kalouskem a také je ministrem zahraničí a prvním vicepremiérem vlády Petra Nečase. Říká se o něm, že je ve své funkci velmi kompetentní, protože je člen významného Evropského šlechtického rodu, což bohatě vyvažuje jeho nedostatky ve formálním vzdělání. Funkci ministra zahraničí prý vykonává velmi dobře, neboť se na ministerstvu ani v parlamentu v těchto dnech příliš nevyskytuje, protože je zaneprázdněn náročnou volební prezidentskou kampaní.

10. Jeden Karel kníže ze Schwarzenbergu je švýcarský občan, má za manželku rakouskou hraběnku a vychovali spolu tři děti, které jsou dnes v dospělém věku a vedou běžný život evropské aristokracie. Tato rodina v Česku nežije, údajně nezná český jazyk a o politický a kulturní život v České republice se nezajímá. ZDE

11. Další kníže Karel ze Schwarzenbergu žádalo a dostalo od českého státu několik milionů dotace na opravy svých rybníků, nesplnilo podmínky, ale částku vracet nemuselo. Ministrem financí této vlády byl Miroslav Kalousek, který mu dotaci nechal a pouze vyměřil pokutu 60 tisíc korun.

12. Poslední Karel ze Schwarzenbergu není český politik, ale pouze soukromá osoba. Toto kníže je členem uzavřené skupiny Bilderberg, která pořádá výroční konference osobností z oblasti finančnictví a vysoké politiky. Činnost této celosvětové organizace stojící mimo demokraticky volené struktury a je obestřena tajemstvím. Skupina Bilderberg údajně vyvíjí pouze soukromou a neformální činnost v oblasti světových financí, průmyslu, práce, vzdělávání a komunikace. Nevím, co je Bilderberg, ale například ministři USA se ze zákona jeho setkání nesmí účastnit. ZDE

Druhé kolo prezidentských voleb je pro občany, kteří ani jednoho z postupujících kandidátů v prvním kole stejně jako já nevolili, zřejmě velmi těžké. Pro takovou volbu říká klasik (Mt. 7, 15-18) ZDE dobrou radu: "Poznáte je podle jejich ovoce. Sklízejí se snad hrozny z trní a fíky z bodláčí? Tak tedy každý dobrý strom nese dobré ovoce a špatný strom nese zlé ovoce." Máme také volební kalkulačku (http://volebnikalkulacka.cz), kterou si už vyzkoušelo víc než milion lidí a pomáhá jim se rozhodnout.

<

0
Vytisknout
18901

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2013