Největší slídilové v našem soukromí za rok 2012 odhaleni!

18. 1. 2013

čas čtení 4 minuty
Tisková zpráva Iuridicum Remedium, o. s.

Výsledky osmého ročníku soutěže pro slídily v našem soukromí Big Brother Awards (Ceny Velkého bratra) za rok 2012 byly vyhlášeny 16. ledna v kině Atlas na slavnostním večeru organizovaném už tradičně občanským sdružením Iuridicum Remedium. Sedmičlenná porota složená z odborníků na nové technologie, právníků, obránců lidských práv a novinářů vybírala vítěze z nominací zaslaných širokou veřejností. Anticeny se udílejí v celkem sedmi kategoriích jako např. Dlouhodobý slídil, Největší firemní slídil, Právní norma Velkého bratra či Výrok Velkého bratra. Pravidelně se uděluje i pozitivní cena jako ocenění za ochranu soukromí. Z letošních výherců lze zmínit Ministerstvo práce a sociálních věcí za projekt sKarty, Prahu 13 za přebujelý kamerový systém nebo lyžařská střediska, která zavedla nové způsoby kontroly lyžařů s permanentkami.

Důvodem pro udělení ceny Ministerstvu práce a sociálních věcí za projekt "sKarty" je vedle nešťastného spojení identifikační a platební funkce zejména fakt, že databáze osob, kterým má být sKarta vydána, byla ze strany MPSV předána soukromé bance -- České spořitelně. "MPSV se v minulém roce obzvláště činilo a vedle sKarty můžeme vzpomenout i problematickou databázi žadatelů o sociální dávky nebo podporu další, tentokrát zaměstnanecké kartě v závěru roku," uvedl Jan Vobořil z IuRe. Ze zaslaných nominací byla také vybrána Nebezpečná nová technologie používána českými zimními středisky ke sledování lyžařů. Ve snaze zabránit přeprodávání permanentek a skipasů přistoupili někteří provozovatelé lyžařských areálů k zavedení nového kontrolního systému. Ten shromažďuje osobní údaje lyžařů, a to zejména fotografie obličeje a údaje o výšce.

V dalších kategoriích zvítězili Praha 13 za dlouhodobou snahu o osazení svého území co největším počtem bezpečnostních kamer (Dlouhodobý slídil)! , Microsoft za projekt šmírování domácností prostřednictvím zařízení Kinect (Firemní slídil), Ruská federace za plány na monitorování a ovlivňování obsahu sociálních sítí a cenzuru internetu (Slídil mezi národy), EU za legislativní aktivity vedoucí k zavedení systému eCall (Právní norma Velkého bratra) a Zdeněk Ondráček, bývalý vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR, za své výroky ve svém článku na serveru Česká pozice.cz týkající se prospěšnosti policejních analýz DNA. Ondráček ve svém článku například píše, že: "Každý slušný občan nemá problém s odběrem vzorku své DNA a jeho kriminalistickým zkoumáním, které jednoznačně potvrdí, že on pachatelem není." "Tento výrok vychází z častého názoru, že kdo nic špatného nedělá, nemá se čeho bát a měl by se v prospěch státních orgánů vzdát svého soukromí nejlépe zcela. Zejména ve spojení s nedostatečně regulovanou oblastí policejního využívání tak citlivého nosiče informací, jako je DNA, porota tent! o výrok jednoznačně určila jako vítězný," dodal Jan Vobořil. Pozitivní cenu za ochranu soukromí letos získal publicista Jiří Peterka za svoji dlouholetou přednáškovou a publikační činnost věnovanou tématům spojeným s ochranou informačního soukromí. "Pan Peterka přispívá svými velmi fundovanými články a přednáškami již řadu let k šíření povědomí o nebezpečích, které pro naše soukromí mohou mít znamenat technologie zejména ve spojení se staronovými snahami o ovládání druhých," uzavřel Vobořil.

Soutěž Big Brother Awards se hlásí k odkazu slavné knihy George Orwella 1984 a poprvé proběhla ve Velké Británii v roce 1998. V současnosti se koná ve více než desítce evropských zemí a má za cíl upozornit na rizika, která ohrožují soukromí občanů. V České republice byla soutěž poprvé uspořádána v roce 2005 a pořádá ji nevládní organizace Iuridicum Remedium.

0
Vytisknout
7953

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2013