Česká televize: "Manipulace voličů médii před volbami je normální"

16. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Česká televize se zase vyznamenala:

V anglosaském světě je to věc [stranit kandidátům] zcela běžná. Například ze stovky největších deníků podpořilo v loňských prezidentských volbách v USA 41 otevřeně Obamu, na Romneyho stranu se postavilo 35. Jen necelá čtvrtina největších deníků nevyjádřila otevřeně podporu žádnému kandidátovi.

Nejznámějším příkladem takzvaného endorsementu, tedy otevřeného doporučení kandidáta, je The Sun v Británii. Jeho majitel Rupert Murdoch řekl, že bulvární The Sun určí vítěze voleb, a tak se také do určité míry stalo. Nejčtenější britský deník se v roce 2001 postavil za Tonyho Blaira a významně pomohl jeho znovuzvolení premiérem. Tehdy ale překvapily také třeba The Times, když vyjádřily podporu Blairovým labouristům pouhých 48 hodin před volbami. The Guardian zase dal před posledními britskými parlamentními volbami svůj pomyslný hlas Liberálním demokratům.

Zdroj: ZDE

Je těžko říct, zda je to nevzdělanost, nebo záměr. Česká televize jaksi zapomněla říct, že mediální impérium Ruperta Murdocha, v USA i ve Velké Británii, je naprosto zdiskreditováno. Veřejnost dospěla k názoru, že neprovádělo novinářskou práci, ale jakousi zvláštní sérii kriminálních aktivit, zaměstnanci Murdochova impéria podpláceli policii, hackersky pronikali do mobilních telefonů obětí trestný činů i celebrit. Celá řada vysokých manažerů a novinářů Murdochova impéria je nyní v Británii trestně stíhána.

Americká média v posledních letech nelze naprosto nikomu dávat za vzor, protože tam došlo k drastickému úpadu mediální kultury. Bývalo to tam však tak, že šéfredaktor New York Times demonstrativně ANI NECHODIL K VOLBÁM, aby neprojevil svou zaujatost a stranickost. Takových novinářů a periodik si pak veřejnost váží. Slušná média samozřejmě sponzorsky nikoho nepodporují. Sporné je i Českou televizí citované prohlášení Miloše Čermáka "nezávislého novináře", že je prý dobré, když média podporují kandidáta otevřeně, aspoň ví čtenář, na čem je, a nepodporují ho skrytě.

Není to trochu málo, co očekáváme od novinářské práce? Co takhle nepodporovat nikoho.

Samozřejmě, že veřejnoprávní BBC zásadně nikoho před volbami nepodporuje. To Česká televize jaksi zapomněla.

0
Vytisknout
9336

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2013