Klausova amnestie znevěrohodňuje právo

3. 1. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Přu se s Romanem Smetanou o to, zda má smysl respektovat platné právo. Zastává názor, že "justice evidentně měří lidem různým metrem, zlodějům z lepší společnosti je dovoleno podstatně víc, než "těm dole", nepříliš majetným, nevlivným a ptá se, proč by se tedy měl ucházet o "požehnání" justice, jejíž aplikace práva a spravedlnosti je pro něj těžko pochopitelná a přijatelná.

Po Klausově amnestii, která zahrnula i ty, kdož před spravedlností léta úspěšně kličkovali, mi Smetanův odsudek platného práva (jehož součástí je i institut amnestie) nemohl nevytanout okamžitě na mysli. Zatímco z vězení odcházejí vedle tisíců malých zlodějů i velezloději, Romana Smetanu čeká 15. ledna (soudní síň č. 3 okresního soudu v Olomouci, začátek v 9 hodin) další soud za to, že "mařil úřední rozhodnutí", když nenastoupil do vězení za to, že gaunery veřejně ocejchoval. Důvodem "maření" bylo to, že podle svých slov "do vězení nepatří". Kvalifikovaného obhájce odmítá.

"Předpokládám, že se soukolí moci přemůže svou vlastní, tupě aplikovanou silou," opakuje. Namítám, že než se tak stane, přemůže to soukolí jeho, ale jemu to jaksi nevadí.

Český stát již vynaložil na Smetanovo stíhání, souzení a věznění několikanásobně více, než činí "škoda" již způsobil (a kterou nota bene uhradil). A to ještě není konec. Kritiky systému je totiž třeba v této "demokracii" důkladně zastrašit.

Smetany se Klausova amnestie netýká. Osoba, pro niž jazyk lidu vytvořil přiléhavou přezdívku "šlohpéro" opakovaně prohlásila, že pro milost v jeho případě "nevidí důvod".

Bodejť by ten důvod přes hory toho, co bylo ukradeno, nalháno a zmařeno, viděla. O co větší zadostiučinění jí skýtá, když na ty hory může vylézt a samolibě shlížet na díkůvzdání těch, které před spravedlností zachránila.

Už se přít nebudu, Romane...

0
Vytisknout
15543

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2013