ANALÝZA HLASOVÁNÍ:

Ve Sněmovně opět nejčastěji chyběl Hašek

27. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, 27. 12. 2012 -- Ve druhé polovině roku při důležitých hlasováních ve Sněmovně opět nejčastěji chyběl Michal Hašek (ČSSD). Oproti prvnímu pololetí se ale výrazně polepšil. Zatímco tehdy se účastnil jen 3 % důležitých hlasování, nyní to bylo 32 %. Vůbec nejvíce svoji docházku během půl roku "zlepšila" Lenka Andrýsová (LIDEM). Vyplývá to z pravidelné analýzy sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje dění v Parlamentu.

Mezi poslanci s nejhorší docházkou do Sněmovny najdeme Josefa Dobeše (Nezařazení), Petra Bendla (ODS) či Pavla Béma (Nezařazení). Naopak mezi "vzorné" poslance se stoprocentní účastí patří Rudolf Chlad (TOP 09), Josef Cogan (TOP 09) či Jiří Rusnok (LIDEM). Oproti prvnímu pololetí se nejvíce "zhoršil" Jaroslav Krupka (ODS). Docházka výrazně klesla i Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), Janě Černochové (ODS) nebo Martinu Vackovi (LIDEM).

Kamil Gregor, analytik KohoVolit.eu, podotýká: "Opět se ukazuje, že poslanci, kteří vykonávají jinou funkci, mají nižší docházku do Sněmovny. To se týká nejen hejtmana Michala Haška, ale i mnoha členů vlády, například Petra Nečase, Karla Schwarzenberga nebo Miroslava Kalouska. Ti všichni měli ve druhé polovině roku podprůměrnou účast."

"Hlasování se nejméně účastnili poslanci Věcí veřejných a ČSSD. Naopak nejvyšší účast vykazuje dlouhodobě KSČM a TOP 09. Někteří poslanci se vymlouvají, že chodit do Sněmovny "nemá smysl", protože vládní koalice pohodlnou většinou prohlasuje cokoli. Ve druhé polovině roku už byl ale poměr hlasů jen velmi těsný, a docházka řady poslanců zůstala i přesto tristní," dodává Kamil Gregor.

Aby byl přehled objektivní, analytici KohoVolit.eu vybrali pouze důležitá hlasování, tedy hlasování o návrzích zákonů, o mezinárodních smlouvách a o aktech Evropské unie. Celkem jde o 566 hlasování uskutečněných od června do prosince, což je 30 % všech hlasování v tomto období. Hlasování v červnu nebyla zahrnuta do analýzy prvního pololetí, protože web Sněmovny byl v té době poruchový. Z analýzy byli vyřazeni poslanci, kteří nebyli členy dolní komory po celé sledované období, a David Rath.

Analýzu si můžete stáhnout zde: Přehled poslanců: ZDE

Přehled stran a krajů: ZDE

0
Vytisknout
8429

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2012