Děkuji Vám, pane Vondro!

30. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Jste totiž první člen Nečasovy vlády, který měl tu odvahu otevřeně říci veřejnosti, že ztratil důvěru voličů! U jiného bych řekl, že je to velmi poctivý a čestný přístup ke skutečnostem, které s funkcí ministra souvisí. Jenže ve Vašem případě nemohu, je pro to celá řada důvodů přesto, že u prezidenta Klause i svého šéfa Nečase jste "nejlepším ministrem obrany" od vzniku ČR! Mimo jiné jedním z nich je Vaše "srabáctví", když jste se snažil vyvléci z odpovědnosti v souvislosti s kauzou ProMoPro, ale hlavně, jak jste se výrazně angažoval ve věci umístění amerického radaru v Brdech. Nicméně, zřejmě pod tlakem jiných, sofistifikovanějších skutečností, které jsou pro Vás zřejmě mnohem podstatnější, jste abdikoval na svou funkci jen prohlášením, že jste ztratil důvěru voličů, kteří Vás neposlali ani do druhého kola senátních voleb. Chápu, že jste tím musel být hodně zaskočen a zklamán. Litovat však můžete jen sám sebe, protože taková je realita. Konec konců nejen Vy, ale mnozí další kandidáti ODS i v krajských volbách neskončili lépe, snad jen kromě pana Pospíšila. I v jeho případě však sehrála svou rolu skutečnost, že s ním pan premiér Nečas doslova vyrazil dveře!

Co se Vaší osoby týká, budu upřímný, pane Vondro, dobře Vám tak! Vaše nepřehlédnutelná náklonnost a sympatie, včetně Vámi proklamovaného vděku USA za pomoc ČR při evropské integraci, její dosavadní "mírové" politice etc., je pro mnohé občany dost či nestravitelné sousto. Víte, ještě nedávno se říkalo, že jsme se, jako republika a potažmo politici, klaněli jiné velmoci na východ od nás, tedy SSSR a jejím představitelům. Dnes je situace stejná, jen pozornost a klanění (slušně řečeno) je otočeno o stoosmdesát stupňů¸ tedy na západ k USA.

Nikdo nepopírá jistou zásluhu USA na jejich účasti ve 2. světové válce a na osvobození ČSR, ale také nelze přehlédnout, že jsou to USA, které od konce války do dnešních dnů na mnoha místech ve světě vedou válku. Zbraněmi i zahraniční a ekonomickou politikou! To žádná jiná velmoc či země zúčastněná v posledním světovém konfliktu nečinila a nečiní. Vy jí za to nejen tleskáte, ale navíc ji v této uchvatitelské, imperialistické tendenci ještě (zcela jistě "nezištně") podporujete. To vše samozřejmě kromě jiného. Nedivte se, že jste od svých pravicových voličů dostal "kopačky"!

Přesto Vám děkuji, že jste alespoň sebekriticky uznal neúnosnost dalšího setrvání ve funkci ministra obrany ČR, čehož před Vámi nebyl schopen žádný jiný ministr. Škoda jen, že podobné sebereflexe nejsou schopni i Vaši kolegové jak z ODS, tak z řad koaličních partnerů z TOP 09 se Starosty a nelegální pidistrany LIDEM. Doufám, že není všem dnům konec a stejně jako Vy jste dospěl k poznání času k "odejítí" z vlády, i zbytek poslepované, nicméně nekompetentní, nespolehlivé, rozhádané a neodpovědné vlády dojde brzy ke stejnému názoru -- tedy, že jako vláda již dávno ztratila (jako ve Vašem případě) důvěru a že by se měla poroučet stejně, jako Vaše maličkost. Tolik potřebné (a občany očekávané) rozhodnutí vlády by bylo tím nejlepším signálem k zlepšení situace ve státě a společnosti. Čím dříve to vláda udělá, tím menší bude její odsouzení (ovšem kdož ví)!

Nechť se Vám v soukromém životě daří!

0
Vytisknout
10159

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2012