EGYPT:

V pátek protestovala egyptská opozice proti prezidentu Morsímu

23. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

V pátek se v Egyptě konaly velké protestní demonstrace proti islámistickému prezidentu Mohamedu Morsímu, který si novým dekretem udělil rozsáhlé pravomoci.

Demonstranti Morsího obvinili z "ústavního puče" a podpálili v městech Suez a Port Said kanceláře strany Svobody a spravedlnosti Muslimského bratrstva, do níž Morsí patří.

V Alexandrii a v městech Assiut a Giza docházelo k potyčkám mezi stoupenci a odpůrci prezidenta. V Káhiře uspořádaly obě strany na různých místech velká shromáždění.

Na přeplněném náměstí Tahrír v Káhiře bojovala mládež, která se staví proti novému prezidentskému dekretu, s policií, která do davu střílela kanistry se slzným plynem.

Morsího dekret nařizuje nový soud s bývalým prezidentem Hosnim Mubarakem, s činiteli jeho režimu a s jeho tajnými policisty. Kontroverzně také zabraňuje, aby kdokoliv soudně zpochybnil Morsího rozhodnutí, dokud nebude zvolen nový parlament, a poskytuje tutéž imunitu rozhodování ústavodárného shromáždění, jemuž dominují islamisté a které vypracovává novou ústavu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5937

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2012