Britská Dolní sněmovna bude prověřovat užívání bezpilotních letadel

20. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Britští poslanci zahajují vyšetřování, do jaké míry používá Británie bezpilotních letadel k zabíjení extremistů. Zřejmě to přiměje Spojené státy, aby zveřejnily první informace o své "tajné válce" vedené bezpilotními letadly.

Výbor pro obranu britské Dolní sněmovny bude vyšetřovat používání bezpilotních letadel při válce v Afghánistánu. Uspořádají zřejmě také debatu o tom, zda by Británie měla bezpilotních letadel používat a o tom, zda je etické zabíjet lidi na dálku.

Britská vláda je také stále pod tlakem, aby zveřejnila informce, zda britská rozvědka poskytla výzvědné informace Spojeným státům, umožňující, aby bezpilotní letadla, provozovaná CIA, usmrcovala osoby podezřívané z terorismu v Pákistánu, v Jemenu a v Somálsku.

Americké útoky bezpilotními letadly údajně oslabily al Kajdu, ale zároveň usmrtily stovky nevinných civilistů. To vyvolalo v postižených zemích intenzivní nenávistu vůči Západu. Lidskoprávní organizace poukazují na to, že umsrcováni civilistů bezpilotními letadly jsou válečné zločiny.

Christof Heyns, zvláštní zpravodaj OSN pro mimosoudní a svévolné zabíjení konstatoval, že debata v britském parlamentu bude velmi důležitá, protože vyvine tlak na vlády, které používají bezpilotních letadel (v současnosti jsou to USA, Británie a Izrael), aby dodržovaly mezinárodní právo.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
5708

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2012