Válka v Gaze očima Daniela Veselého

19. 11. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty

Daniel Veselý při popisu zabíjení diplomatického řešení konfliktu v Gaze Izraelem cituje americkou ambasadorku při OSN a dodává, že "Riceová ... považuje raketové útoky Hamasu a dalších ozbrojených palestinských frakcí za podkopávání snah o urovnání blízkovýchodního konfliktu." To je ovšem logický závěr, i když neaspirujete na šéfa americké zahraniční politiky. Pokud se Daniel Veselý domnívá, že raketové útoky Palestinců mírový proces naopak posilují (jak naznačuje uvedená formulace), pak by to měl vysvětlit.

Daniel Veselý dále cituje palestinského novináře Alího, podle kterého se "Izrael přece nemůže bránit tak, že překročí hranice s Gazou a zabije tam děti. Palestinci mají plné právo se takovým útokům bránit a vzdorovat okupaci." Z citátu není jasné, jestli Alí považuje ostřelování raketami za normální součást sousedského soužití nebo jestli jsou palestinské rakety vybaveny pojistkami zabraňujícími jejich výbuchu v blízkosti dětí. (Z cíleného zabíjení dětí nikdy nikdo Izrael neobvinil.) V každém případě Palestincům nikdo nevyčítá oběti z řad izraelských vojáků útočících na jejich pozice. Ovšem raketové útoky na civilní cíle, to je něco jiného.

Riceová tvrdí, že na území Izraele letos dopadlo 768 raket, což Daniel Veselý nijak nevyvrací. Takže Izrael 8.listopadu porušil dlouhodobé příměří (incident z 5. listopadu "mohl zahájit nový cyklus násilí" -- tedy nezahájil), a do 16. listopadu vystřelili palestinští obránci 768 raket. Podle novějšího komentáře Davida Veselého porušilo příměří až zabití Ahmada Džabarího 14. listopadu, takže ty rakety by Palestinci odpálili dokonce během pouhých dvou dní. To je výkon srovnatelný s raketometčíky od Stalingradu. Nebo byla část těchto raket odpálena během roku ještě před porušením tohoto příměří ? Jakou pak má takové příměří cenu?

Podrobnější čtení ovšem ukazuje, že nešlo o příměří dlouhodobé, ale celodenní. Takže A.D. pomohl dojednat, že Hamas celý den -- považte, lidé, celý jeden den! -- nebude Izrael ostřelovat. A někoho tak umírněného Izrael zabije. Jak s ním potom vyjednávat ?

Daniel Veselý připomíná českému ministerstvu zahraničí, "že se okupující země nemůže bránit proti těm, které okupuje." To je pravda. Stejně tak ovšem nemůže na jí okupované území "masivně vojensky útočit". Ve skutečnosti pásmo Gazy není okupovaným územím, na rozdíl od části Západního břehu. Je blokované, to ano, ale to není totéž. Pokud někdo nerozlišuje takovéto detaily, pak je celkově mimo realitu, a jeho argumenty je nutné brát s velkou rezervou.

Podle Daniela Veselého Izraeli vlastně o nic nejde, protože Izraelci se dokázali situaci docela dobře přizpůsobit a dokonce o ni vtipkovat. V tom případě ovšem o nic nejde ani v Gaze, protože i tam se lidé s následky izraelských úderů také vždy dokázali nějak vyrovnat. Nic jiného jim ani nezbývalo. Mimochodem, mám-li věřit pamětníkům, tak černý humor kvetl i v Osvětimi.

"Na Palestince je často pohlíženo jako na nižší rasu; amorfní černou hroudu neschopnou se ,zcivilizovat' podle tvárnění světa západní optikou. Mnohé to vypovídá o nás samotných." Dobrá. V tom případě nepohlížejme "západní optikou" ani na Izraelce a jejich politiky. Včetně stoupenců Velkého Izraele bez Palestinců, kteří představují izraelskou obdobu Hamasu. Která "nezápadní optika" považuje za nepřijatelné zabíjet ty, kteří vedou fyzickou válku za vaše zničení, bez ohledu na momentální nedosažitelnost tohoto cíle?

Hamas připomíná fyzicky podprůměrného člověka, který opakovaně zkouší fackovat zkušeného boxera a pak všem ukazuje zlomenou sanici : podívejte se, jak je ten surovec bezcitný ! A sotva mu kosti trochu srostou, vrazí svému nepříteli facku znovu. Takový člověk je možná hodný politování. Ale chybu bych viděl nejdřív v něm a teprve pak v tom boxerovi.

Média včetně BL přinesla fotografii jedenáctiměsíčního chlapečka, který se stal obětí izraelského ostřelování. Za jeho smrt, stejně jako za smrt dalších civilních obětí nesou odpovědnost obě strany, Hamas ale citelně větší. Trochu té zodpovědnosti padá i na ty, kteří Hamas v jeho válce podporují. Mnohé to vypovídá i o nich samotných.

0
Vytisknout
8147

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2012