Británie začíná projevovat totalitní tendence

12. 11. 2012

čas čtení 4 minuty

V neděli 11. listopadu se v Británii, stejně jako v celé řadě jiných západních zemí, oficiálně oslavovalo ukončení 1. světové války. V jedenáctou hodinu dopoledne, v den 11. listopadu , se tradičně při příležitosti ukončení první světové války připomínají padlí ze všech válečných konfliktů od té doby. Britové nosí na klopě umělý vlčí mák, který je symbolem toho, že věnovali finanční částku na oběti válek.

Pozornost v Británii rozvířila skutečnost, že anglická policie zatkla výrostka, který po 11. listopadu zveřejnil na facebooku fotografii spáleného vlčího máku. K tomu napsal: "Tak co si o tom myslíte, vy vojenské kundy?" Policie oznámila, že devatenáctiletý mladík byl posléze zatčen na základě podezření, že se provinil proti "Zákonu o zlovolné komunikaci". Kdosi ho policii v neděli v 16 hodin udal.

Mladíkovo zatčení vyvolalo znepokojení ohledně potlačování občanských svobod v Británii. Organizace Big Brother Watch naléhá na policii, aby byl mladík propuštěn. Uživatel Twitteru píšíci pod zkratkou @thisisrjg napsal: "Nemáme právo zatýkat někoho za to, že některé lidi urazil." Thom Lumely, který se na Twitteru identifikuje jako @Hotstepperrr, napsal: "Milí idioti na policii v Kentu, spálit vlčí mák Dne příměří je možná odporné, ale není to trestný čin."

David Allen Green, novinář a právník, který pracuje pro týdeník New Statesman, napsal na Twitteru: "Jaký mělo smysl vyhrát obě světové války, jestliže r. 2012 může být někdo zatčen za spálení vlčího máku?"

Nick Pickles, ředitel organizace Big Brother Watch, kritizoval zatčení mladíka jako "naprosto absurdní". Zdůraznil: "Kentská policie musí tohoto mladíka bezodkladně propustit zrušit absurdní vyšetřování něčeho, co nikomu nijak neublížilo. Není protizákonné lidi urážet a ať byla ta fotografie jakkoliv idiotská či necitlivá, není to důvod k zatčení jejího autora! Tento případ ukazuje, že je naléhavě zapotřebí změnit zákon, který vážně ohrožuje svobodu projevu poté, co v minulých měsících bylo zahájeno v celé řadě absurdních případů trestní stíhání.

Loni v březnu byl pokutován částkou 50 liber (1500 Kč) Emdadur Chaoudhury, člen organizace Muslimové proti křižáckým výpravám poté, co také v Den příměří spálil vlčí mák.

Začátkem října byl odsouzen jiný mladík, Azhar Ahmed (20) z anglického města Dewksbury v Yorkshiru, ke 240 hodinám komunitních prací poté, co napsal na Facebook: "Všichni vojáci by měli zemřít a skončit v pekle." Soudkyně Jane Goodwinnová ho kritizovala, že jeho vzkaz na facebooku si přečetlo "600 lidí" a že svým výrokem "způsobil značné škody". Ahmed zveřejnil svůj výrok poté, co v Afghánistánu bylo usmrceno pět anglických vojáků. Azhar Ahmed na facebooku napsal: "Lidi tady kecají o tom, že byli zabiti vojáci. A co ty rodiny, které byly brutálně usmrceny? Děti, které byly rozřezány na kousky!" Ahmed soudu sdělil, že svůj výrok z facebooku okamžitě vymazal poté, co na něj začal dostávat záporné reakce. Dodal, že se mnoha lidem za ten výrok omluvil.

Loni v srpnu byli ke čtyřem letům nepodmíněně odsouzeni v Británii mladíci Jordan Blackshaw (20) a Perry Sutcliffe-Keenan (22), za to, že na facebooku vyzývali k nepokojům, i když to žádné nepokoje nevyvolalo. Tvrdý rozsudek kritizovali mnozí, mimo jiné i pravicový komentátor Simon Jenkins, který poukázal v souvislosti s nepřiměřenými rozsudky nad účastníky loňských srpnových nepokojů v anglických městech na pokrytectví britských médií v souvislosti s letošním případem Pussy Riot.

Během letošních letních olympijských her v Londýně zatkla anglická policie mladíka, který zveřejnil na Twitteru homofobní útok proti olympijskému plavci Tomu Daleymu. Mladík byl posléze osvobozen a britská prokuratura vydala instrukce, aby takovéto výroky na Twitteru nebyly stíhány.

V roce 2010 byl shledán vinným a pokutován účetní pracovník Paul Chambers, který poté, co se dověděl, že v důsledku sněhové kalamity nebude fungovat letiště v Doncasteru, napsal na Twitter: "Máte týden na to dát to letiště do provozu, jinak ho vyhodím do povětří." Po dvou letech byl shledán nevinným, avšak prokuratura a soudy mezitím zničily jeho existenci - dnes je Paul Chambers částečně nezaměstnaný, částečně se živí pár hodin denně doplňováním polic zbožím v supermarketu.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
10724

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2012