Co je to pojem "elita" v českém kontextu?

11. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Než začneme něco psát, měli bychom si definovat pojmy. Velká potíž je v českém kontextu s pojmem "elita". V mnoha kulturách světa se do vedoucích pozic dostávají sociopati, tedy neskrupulózní a agresivní jedinci, kterým ostatní raději ustoupí. Nicméně není ničím objevné, poukážeme-li, že v českém prostředí, určitě za posledních šedesát let, ale i dříve, byly tzv. "elity" zdecimovány do karikatury. Proboha, je vůbec možné brát to jméno nadarmo? Lze vyslovit slovo "elita" v souvislosti s právě interviewovaným odsouzeným "poslancem" Pekárkem? Všimněte si, proboha, jak mluví?

Jsou elitami šedivá myš Nečas či omezený agresor Kalousek, ješitná karikatura sama sebe Klaus, frázovitě mluvící Dienstbier či severní Koreu milující Filip? Byl příslušníkem elity naivka Dubček?

Prosím, nepodléhejme dojmu, že osoby, které Česku náhodou vládnou, mají cokoliv třeba jen vzdáleně společného s pojmem "elita".

V české společnosti je však i v současnosti velké množství schopných, vzdělaných a inteligentních lidí, potíž je, že se nejsou schopni dát dohromady ani necítí potřebu něco udělat ve prospěch svého prostředí a své komunity. Elitou jsou ti, kdo se tak chovají a vystupují. Žádný úřad z vás elitu neudělá.

Nelze souhlasit s tvrzením, že se české elity vždycky chovaly mnichovansky. V šedesátých letech ne. České intelektuální elity vytvořily v šedesátých letech v mnoha oborech pozoruhodné dílo světového významu a téměř se jim podařilo svou zemi osvobodit z ruského područí. Problém byl, že jejich projekt byl koncipován nakonec špatně. Nebyl dostatečně strategicky realistický, aby se ho podařilo v mezinárodních podmínkách prosadit. Takže v šedesátých letech nebyly české elity mnichovanské, ale nakonec nekompetentní. Uvrhly českou společnost nechtěně do normalizace, v které Česko spočívá, obohacené o rysy života v třetím světě (právě v afrických zemích se osvobozují z chudoby schopnější jedinci tím, že se vyšvihnou do státních funkcí, kde ve svůj prospěch okrádají společnost) dodnes.

0
Vytisknout
15850

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2012