Merkelová: Irsku poskytnu pomoc

22. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová nabídla Irsku pomoc. V neděli zdůraznila, že eurozóna vyřeší problémy irských bank. Po víkendu diplomatického vyjednávání vydali Merkelová a irský ministerský předseda Enda Kenny společné prohlášení, že vedoucí činitelé EU Irsko neopustí. Předtím, během summitu EU minulý týden, to vypadalo, že nový bankovní dozor EU nevyřeší zadluženost irských bank. To vyvolalo rozhořčení v Irsku, které platí obrovské úroky za svůj záchranný balíček ve výši 68 miliard euro, zatímco například Španělsku byla nabídnuta pomoc pro rekapitalizaci jeho bank.

Irsko převzalo dluhy svých bank do veřejné sféry, ušetřilo tím eurozóně těžké ztráty, ale irští daňoví poplatníci nyní platí daleko vyšší úrokové míry, než kdyby zůstaly dluhy v soukromých bankách.

Merkelová také prý pohrozila, že zruší listopadový summit EU, pokud britský premiér David Cameron nezruší svou hrozbu vetovat příští rozpočet EU. Cameron chce blokovat jakékoliv zvýšení rozpočtu EU. Zprávu přinesl v pondělí list Financial Times, Merkelová ji v pondělí dopoledne popřela.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7347

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2012