Íránský generál: Budeme-li si jisti válkou, zaútočíme na Izrael

24. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Brigádní generál Islámských revolučních gard Amir Ali Hadžizadeh v neděli pro státní arabskojazyčnou televizi prohlásil, že pokud si Írán bude jist, že plán útoku proti němu je ve finálním stádiu příprav, může zahájit preemptivní úder na Izrael a americké základny v regionu.

"Írán nezahájí žádnou válku, ale může zahájit preemtivní útok, pokud si bude jist, že nepřátelé podnikají poslední kroky k útoku na něj," řekl Hadžizadeh televizi al-Alam. Generál velí leteckým a raketovým silám gard, které jsou jakousi "armádou v armádě".

Podle Hadžizadeha může útok na íránskou půdu zahájit 3. světovou válku, protože "sionistický režim" nezahájí útok bez americké podpory. Proto by následoval konflikt zahrnující americké základny v [převážně arabských zemích] regionu. (Několik studií ukázalo, že tyto základny jsou kvůli poměrně malé vzdálenosti od íránského území velmi zranitelné raketovými útoky - pozn. KD.)

Generál uvedl, že terčem by se staly základny v Bahrajnu, Kataru a Afghánistánu. "V regionu by nebyla žádná neutrální země... Pro nás jsou tyto základny totožné s územím USA."

Toto vyjádření přichází během velkých námořních manévrů pod vedením USA zahrnujících výcvik v odminování. Jedna z odvetných strategií Íránu v případě útoku zahrnuje zaminování Hormuzského průlivu, který je kriticky důležitý pro dopravu ropy z regionu Perského zálivu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11638

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2012